Lapplandsjägargruppen utbildar och administrerar 10- och 11:e hemvärnsbataljonerna och bedriver värnpliktsutbildning.
– Nu är det första året sedan regementet I 22 lades ner som det är en pliktad utbildning. Vi har haft grundläggande militärutbildning tidigare år, men då har det varit mer frivilligt. Det har vi bedrivit sedan 2010, säger Linnea Larsson, rekryteringskoordinator vid Försvarsmakten.
I måndags ryckte 29 rekryter in och sedan september finns även åtta gruppbefäl på plats. Totalt är de 37 stycken som utbildas vid Kalixfors skjutfält. Här finns även logement med plats för 65 stycken. Till sommaren kommer fler gruppbefäl och till hösten även soldater. Så till hösten är tanken är logementet ska vara fullbelagt.
– Jag vet inte om vi har haft så många som 65 stycken tidigare, så det går mot en utveckling, absolut. Det byggs också ute vid Kalixfors nu. Det vi ser nu är att verksamheten växer med värnpliktskullarna som kommer, sedan kan vi bara hoppas på att det blir mer, säger Linnea Larsson.
I 19 har en servicepunkt, eller ett förråd där man kan hämta utrustning, kvar på gamla jägarområdet i Kiruna. På grund av den pågående stadsomvandlingen ska det förrådet nu rivas och byggas upp vid Kalixfors. Där byggs även garage och plats för förvaring.
Utbildningen som de nya rekryterna ska genomgå är sex månader lång.
– Vi har olika befattningar. En del kommer att bli skarpskyttar och få färdighet i det. Vi har signalister, det är en jätteviktig del i försvaret att ha ett bra samband. Sedan har vi även skyttesoldater och fordonsförare. Och så har vi även gruppbefälen och stridssjukvårdare.
De värnpliktiga räknas som rekryter i tre månader, då gör de en soldaterinran och räknas som soldat efter det. Rekryterna kommer från hela Sverige.
– Mycket beror på hur det går på mönstringen, vad man får för värden där. Utifrån de värdena man får så får man lite olika alternativ på utbildning som man kan välja på, alltså vilka kravprofiler man matchar. Det är det som styr, sedan kan du alltid önska en plats så klart.
De värnpliktiga som ryckte in i veckan fick en tuff start i Kiruna.
– På måndag när det var inryckning så vräkte snön ner och det var 15 minusgrader, så de fick en kall start. Men de var väldigt glada och förväntansfulla och många hade sett jättemycket fram emot det.