Jakt kan ge friskvårdspeng: "Kan bli rätt många mil"

Jaktsäsongen har börjat. Då kan det vara värt att ansöka om friskvårdsbidrag av din arbetsgivare. "En bra motionsform", säger jägaren Lisa Pekkari i Vittangi.

Jakt kan ge både motion och avslappning, berättar Lisa Pekkari i Jägareförbundet i Kiruna. Hon bor själv i Vittangi och jagar med hund.

Jakt kan ge både motion och avslappning, berättar Lisa Pekkari i Jägareförbundet i Kiruna. Hon bor själv i Vittangi och jagar med hund.

Foto: Privat

Kiruna2022-08-23 18:01

Sedan 16 augusti är det lovligt att jaga råbock igen, den 21 augusti inleddes björnjakten och nu väntar jägare med spänning på torsdagens skogsfågelpremiär.

En sak du som är jägare kanske inte har koll på är att friskvårdspengen från din arbetsgivare får användas till jakt.

– Det avgörande är att det ska innehålla motion, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Du kan inte få friskvårdsbidrag till medlemsavgiften i en jaktförening och inte för att köpa vapen, utrustning eller jaktkläder. Liksom sportfiskare kan få bidrag för fiskekort kan dock småviltsjägare få pengar till jaktkort.

Men det får inte vara dyrt och arbetsgivaren bestämmer.

– Köper du ett fiskekort och ska ut och gå i fjällen så innehåller det motion. Men vissa arbetsgivare godkänner inte sånt ändå utan betalar bara för "det vanliga", säger Pia Blank Thörnroos.

Jakt och fiske har inte setts som skattefria förmåner för att Skatteverket inte listat jakt som en godkänd friskvårdsaktivitet. Men 2020 kom bland annat en fortsättningskurs i hästkörning, westernskytte och sportfiske in på myndighetens exempellista efter beslut av Högsta förvaltningsdomstolen. I år valde man att ta bort listan.

– Folk tog det som att det var den enda sanningen. Då blev det besvärligt när många ville vara med på listan, det gick inte att hantera helt enkelt.

Friskvårdsbidraget har vidgats till att gälla rena friluftsaktiviteter och det är vanligt att få bidrag för massage. Det ger inte motion men är avslappnande och avstressande.

– Skatteverket har fått kritik för att godkänna saker som inte är evidensbaserade. Men det finns inget sånt i lagstiftningen utan handlar om att man ska känna sig avslappnad och mindre stressad, säger Pia Blank Thörnroos.

Hon vet inte hur många jägare som ansöker, men tror det är rätt ovanligt.

– Man ska komma ihåg att de flesta inte har så höga friskvårdsbidrag om de har något alls.

Lisa Pekkari, ordförande i Jägareförbundet i Kiruna, säger att jakt ger både motion och tillfälle att "ladda batterierna".

– Det finns jaktformer där du sitter och passar och inte går så långa sträckor, men du har andra jaktformer där du går med hund eller drevjagar. Här uppe är det mycket väglöst land och fjälljakt på ripa med fågelhund och då kan det bli rätt många mil.

– Så visst är det en bra motionsform och framför allt får man frisk luft.

Gruvbolaget LKAB:s uppger att deras anställda kan få friskvårdsbidrag för att jaga.

– Vi följer Skatteverkets regler gällande vad som är godkända aktiviteter. Det har lättats upp mycket och vissa jaktrelaterade aktiviteter kan bli godkända. Även fiske i vissa former är godkänt, säger presschefen Anders Lindberg.

Regler för friskvård

• Du kan få friskvårdsbidrag för enklare aktiviteter med inslag av motion, behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet samt rådgivning om kost och rökavvänjning.

• Du kan inte få pengar för att köpa utrustning eller betala medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.

• Det ska vara av mindre värde och är skattefritt upp till 5 000 kronor per år.

• Aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får kosta max 1 000 kronor per gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!