Drömmar från Kuttainen
När Sverige gick med i EU fick korna ge plats för kokosbollarna. I dag säljer Göran Esberg drömmar från Kuttainen till gottegrisar i hela länet.
RENA DRÖMMEN. Göran Esberg gör Fjälldrömmens kokosbollar i Kuttainen. Foto: Åsa Poromaa
Foto: Åsa Poromaa
Sagt och gjort. Man köpte en kokosbollsmaskin och så var man igång. Eller igång och igång. Det var ju en sak som fattades - kunskapen om hur man gör choklad. Och det fick Göran Esberg av en man som arbetat i Schweiz i många år. Mot en betalning av lite röding, hjortron och en kniv lärde han Göran allt om hur man gör choklad.Recept på tryffel
- Han lärde mig tekniken och så fick jag recept på tryffeln. Sedan har jag praktiserat på egen hand, säger Göran Esberg som lät sina 13 barn vara provsmakare för kokosbollarna.- Jag tänkte att gillar de det här så gör ju alla barn det. Och när en av pojkarna satte sig på trappen och åt 16 kokosbollar så förstod jag att vi hade lyckats, säger Göran Esberg och skrattar.Det är åtta år sedan man startade tillverkningen av kokosbollarna. Två år senare började man tillverka Fjälldrömmens allra finaste choklad: en Konfekt med formen av en ripa fylld med olika sorters godsaker. Ytterligare två år senare utökades sortimentet med småkakor. Kör själv
I dag säljs Fjälldrömmens produkter i hela länet. Var och varannan vecka lastar Göran bilen full med varor och kör själv till butikerna. Färden går över Tornedalen, Kalix, Luleå och Piteå och sedan upp igen över Boden och inlandet. Det innebär flera tusentals mil i bil varje år.- Det är klart att det hade varit lättare att bo närmare kunderna, men samtidigt så är det väl det pris vi får betala för att kunna bo så här, säger Göran Esberg som också exporterar choklad till Norge - och som nu hoppas att också finska chokladälskare får smak för drömmarna från Kuttainen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!