Djup kris bakom konstmuseets stängning

Hälften av personalen på Konstmuseet i Norr har sagt upp sig. Alla har varit eller är sjukskrivna. Arbetsmiljön på länskonstmuseet är så pass allvarlig att verksamheten har stoppats.

Selma Green är museichef på länskonstmuseet. Hon har haft ett flertal chefsjobb på olika museer i Finland innan hon rekryterades till jobbet som chef för Konstmuseet i Norr.

Selma Green är museichef på länskonstmuseet. Hon har haft ett flertal chefsjobb på olika museer i Finland innan hon rekryterades till jobbet som chef för Konstmuseet i Norr.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-07-22 06:00

Den 4 juli säger Tomas Vedestig (SJVP), ordförande i direktionen för Konstmuseet i Norr till SR Norrbotten att museet håller stängt av ”naturliga orsaker”. Det vill säga den ombyggnation som genomförs av lokalerna i stadshuset Kristallen. Men i samband med ett direktionsmöte i februari togs frågan om arbetsmiljön upp – där framgår att tid behöver frigöras för att personalen och organisationen ska komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. Företagshälsovården Kirunahälsan rekommenderade att verksamheten stoppas eftersom avståndet mellan chefen och de anställda bedömdes som så pass allvarligt. Något som senare beslutades om. Som följd beslutades det att genomföra samtliga ombyggnationer under sommaren.

När Norrbottens Media ställer frågan om orsaken till att Konstmuseet i Norr håller stängt så svarar han:

– Den information jag fått är att man stänger för att renovera bland annat väggarna som är i betong som gör det svårt att hänga upp tavlor.

Tomas Vedestig blev vald till ordförande i april och var inte närvarande på mötet i februari och följde inte alls arbetsmiljöprocessen innan, säger han. Han säger att han inte hört att arbetsmiljöproblemen ska vara orsaken bakom stängningen.

– Nä, det känner jag inte till alls faktiskt, det är helt nytt för mig.

Selma Green är chef på länskonstmuseet, hon bekräftar att bakgrunden till museets stängning är arbetsmiljöproblemen och inte främst renoveringsbehovet.

– Tillsammans med företagshälsovården och med direktionen talade vi då om att vi behöver mer tid att jobba med den strukturella biten i vår verksamhet och upplevde att vi hade ganska mycket ombyggnationer som pågår, så vi sköt upp en utställning vilket gav oss chansen att göra alla ombyggnationer under en och samma period.

Så bakgrunden är problemen med arbetsmiljö?

– Orsaken är ombyggnationer, men behovet att frigöra tid spelar en roll, det här finns också i vårt direktionsprotokoll, säger Selma Green.

I anmälan till Arbetsmiljöverket lyfts ett uttalande från Kirunahälsan i vintras, där det framgår att ”nuläget med avståndet mellan personal och chef skapar en allvarlig ohälsosam situation för alla parter. Åtgärder behövs omedelbart och även långsiktigt framåt”. Strax efteråt avbröts arbetet med Kirunahälsan på arbetsgivarens initiativ.

Varför avbröts arbetet?

– Vi tog en paus. Det där får du fråga Tomas Vedestig om, säger Selma Green.

Tomas Vedestig, som vid tidpunkten för avbrottet var ersättare i direktionen, säger så här:

– Det var väl inte direkt något avbrott i det hela, de skulle ha medlingssamtal och det blev inget av det utav olika anledningar.

Han säger att Kirunahälsan ska lämna en skriftlig slutrapport i augusti.

Hon hänvisar övriga frågor till ordförande Vedestig.

Fyra personer, hela den fasta personalen, har alltså blivit sjukskrivna och två av dessa har sagt upp sig inom ett år från det att museet öppnat.

Har Selma Green ert fulla förtroende?

– Vi har fullt förtroende för chefen, hon är ju kvar än så länge eller hur? Vi har pratat med detta och hela direktionen som var på mötet uttryckte sitt förtroende.

Hur motiverar ni det med tanke på kritiken från facket och sakerna som företagshälsovården uppmärksammat?

– För att hon jobbar med frågan, hon driver frågan framåt, jobbar för fullt med att försöka lösa de brister som finns i arbetsmiljön. Både hon och vi i direktionen har vidtagit åtgärder.

I ett mejlsvar till Vision skriver Vedestig att chefen får coachning en timme i veckan samt extra samtal vid behov, samt Kirunahälsan ska vara inkopplad igen, tre månader efter att processen avbrutits.

Anser du att chefen uppfyller kompetenskraven?

– Hade inte direktionen tyckt det hade hon fått gå mest troligt.

Varför får hon då gå en timmes chefscoachning i veckan under rubriken stöd i daglig ledning?

– Chefscoachning är ju handledarskap det är ju jättebra grejer, det har jag haft hela tiden på mina olika arbeten. Det är ju för att bli bättre helt enkelt.

Han beskriver åtgärden som fortbildning.

Tycker du att det är ett problem att anställda blir sjukskrivna och säger upp sig och att facket pekar ut brister i ledarskap och organisationen som orsak till arbetsmiljöproblemet?

– Där väntar jag ännu på slutrapporten innan jag tänker uttala mig om detta.

Detta har hänt

Konstmuseet i Norr är ett kommunalförbund mellan Region Norrbotten och Kiruna kommun som bildades 2016. Förbundet finansieras till 60 procent av regionen och 40 procent av Kiruna kommun. Museet hade 2017 en driftsbudget på 2,5 miljoner kronor, den ökades till 7,5 miljoner kronor för 2018. 2019 fastställdes driftsbudgeten till 10 miljoner kronor. Länskonstmuseet öppnade 22 november 2018 med utställningen "Övergångar". Redan under hösten ska arbetsmiljöproblemet varit kännbara. I december kopplas Kirunahälsan in. I början av 2019 bildas en styrgrupp bestående av vice ordförande för direktionen, länskonstmuseichefen, personalkonsult från Kiruna kommun samt skyddsombud från Konstmuseet i samarbete med Kirunahälsan. Den gruppen upplöses i mars. Den 25 april väljs Tomas Vedestig till ordförande. Han begär in en slutrapport från Kirunahälsan som väntas komma i augusti. Under våren sjukskrivs personalen, en efter en. Två av dessa har sagt upp sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om