"Det känns i både själ och hjärta"

Laevas sameby drabbades av en tragedi på torsdag eftermiddag. Över femtio renar blev ihjälkörda av ett tåg strax norr om Kalixfors i Kiruna.

Bilden har inget med artikeln att göra.

Bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Johan Söderlund

Kiruna2015-07-10 13:40

Att renar blir dödade av tåget är ovanligt på sommaren. Men den sena våren och sommaren har gjort att renarna håller sig kvar i skogsområdena längre än vanligt. Egentligen skulle de redan vara uppe på högfjället.

– Det känns förjävligt, rent ut sagt. Det känns i både hjärta och själ, säger Niila Inga som är ordförande för Laevas sameby.

Han säger att de har drivit de flesta renarna upp på fjället men många finns kvar i skogsområdena och de vandrar dit på egen hand. Det gör att risken för olyckor blir högre.

– De går själva men vi har haft uppsikt över dem. Men det går inte att ha det dygnet runt. Det är ett vidsträckt område och vi har bevakat de här spåren för vi vet att det är farligt. Det har smällt förr men inte som det smällde nu, säger han.

Arnold Vonkavaara är regionchef på trafikverket. Han säger att arbetet med att ordna säkrare överfarter för renar alltid pågår.

– På den här specifika platsen finns inga omedelbara byggnationer planerade. Men vi kollar hela tiden på malmbanan och E10 för att förbättra möjligheterna, säger han.

Femtiofyra renar dog på tågspåren i Kiruna, tolv av dem var årets kalvar. Många dog inte direkt utan var tvungna att avlivas när man kom till platsen.

–Senare på kvällen hjälpte vi ungefär hundra renar över spåret med hjälp av spårentreprenören. När det är barmark är det svårt att spåra renarna så vi vet inte hur många som är kvar i området, om det finns några fler än de hundra vi hittade, säger Niila Inga.

Det finns viltstängsel uppsatta längs spåret i området men renarna lyckades komma upp på spåret vid ett oskyddat ställe. Laevas sameby har länge kämpat för att det ska byggas en ekodukt där renarna kan passera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om