"Det här är precis vad vi behöver"

Hon har fullt upp med renoveringen av Camp Ripan. Ändå tar sig Monica Lind tid att både verka för och lansera en ny utbildning i Kiruna.

BRINNER FÖR DET LOKALA. Johan Nilsson, kökschef på Camp Ripan, brinner för lokala produkter. Här serverar han Monica Lind souvasrenfilé med shiitakesvamp från Kirunagruvan, rotsakspuré med mandelpotatis och lingonvodkasky.

BRINNER FÖR DET LOKALA. Johan Nilsson, kökschef på Camp Ripan, brinner för lokala produkter. Här serverar han Monica Lind souvasrenfilé med shiitakesvamp från Kirunagruvan, rotsakspuré med mandelpotatis och lingonvodkasky.

Foto: Åsa Poromaa

KIRUNA2008-02-20 01:45
Till hösten kör en ny högskoleutbildning med inriktning på turism och gastronomi igång i Kiruna. Och det är något som glädjer Monica Lind vd på Camp Ripan. -Det här är precis vad vi behöver. Det finns en otrolig brist på personal i branschen, säger hon och erkänner att hon utövat påtryckningar för att få igång utbildningen. -Besöksnäringen växer enormt och just nu är det ett stort fokus på Kiruna. Vi måste höja kvaliteten i branschen. Monica Lind brinner för måltidsupplevelsen och pratar passionerat om helhetsupplevelsen av mat, dryck och miljö. -Idag kommer många hit för att se ishotellet, snön, norrskenet eller för att åka skidor eller hundspann. Maten ingår ofta i upplevelsen, men får inget större fokus. Det är en outnyttjad resurs. Varför inte vända på det och låta maten vara en upplevelse i sig? Och på en utflykt i Kiruna ska det självklart serveras vilt. -Naturligtvis ska vi lyfta fram våra lokala råvaror. Det är de som gör måltiden unik för våra utländska gäster, säger Monica Lind. Att hon uppmanat sin egen personal att söka till utbildningen är väl bevis nog på att hon tror på den. Och hon är beredd att betala för det. -Det är en sådan brist på personal i branschen att vissa betalar vad som helst för vem som helst. Det vill inte jag. Däremot är jag beredd att betala rejält för den som är kompetent, säger hon som inte tror att det kommer att bli några problem att fylla utbildningsplatserna. Nyligen utsågs du till en kvinnlig förebild inom svenskt näringsliv av branschorganisationen Företagarna. Hur känns det? -Det är jätteroligt. Jag har jobbat länge i branschen och det är klart att det känns bra att få uppmärksamhet och cred för det man gör. Det ligger väldigt mycket arbete bakom, men jag har världens roligaste jobb, säger Monica Lind. Att hon jobbar mycket förstår man när man ser sig omkring på Camp Ripan. Stället liknar mest en byggarbetsplats, men mycket snart ska en utbyggnad med sportshop, souvenirshop, ett norrskensrum med bibliotek och en ny lobby med öppen spis stå klar. -När Andra chansen-tåget kommer är vi redo, säger Monica och skrattar.
Namn: Monica Lind Ålder: 52. Yrke: Egen företagare sedan 1984. Sedan fem år vd för Camp Ripan Utbildning: Sommelierutbildningen på Grythyttan, pedagogik, företagsekonomi och ledarskapsutbildningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om