De gav upp och lämnade Kiruna: "Blir så jävla uppgiven"

I Kiruna är det inte familjen med husdrömmar som vinner budgivningen. Det gör de med mest pengar – gruvisarna och entreprenörerna. Så Emil Jatko, 38, och Lina Ruthberg, 36, gav upp och flyttade.

Emil Jatko, 38, och Lina Ruthberg, 36, ledsnade på den dopade bostadsmarknaden i Kiruna och flyttade.

Emil Jatko, 38, och Lina Ruthberg, 36, ledsnade på den dopade bostadsmarknaden i Kiruna och flyttade.

Foto: Lotta Nilsson

Kiruna2022-10-22 06:00

Eurovision i maj 2021 blev droppen.

Emil Jatko och Lina Ruthberg satt framför teven i sin tvåa, men kunde knappt höra Tusse sjunga. 

Genom väggen dånade ungdomarnas basdunk.

– Våra grannar festade som fan. För mig är Eurovision religion, det är nummer ett på året. Då sa jag till sambon att "om ett halvår har vi flyttat härifrån." Då fick det vara nog, säger Emil Jatko.

Som nyutbildad psykolog flyttade han hem till Kiruna från Umeå våren 2018. Han och sambon Lina Ruthberg har alltid bott i "små kyffen" och de drömde om att hitta ett hus. De gillar att vara ute i naturen så att ha Abisko, Nikkaluokta, Kungsleden och Trollsjön runt knuten var perfekt.

undefined
Samboparet Emil Jatko, 38, och Lina Ruthberg, 36, ledsnade på den dopade bostadsmarknaden i Kiruna och flyttade.

Fyra år senare har de sålt bostadsrätten i Kiruna. I januari packade de sina flyttkartonger, tog med sig sina två katter och bytte kommun. Emil Jatko sa upp sig från sitt jobb på Norrskenets hälsocentral och Lina Ruthberg, som är utbildad socionom, lämnade hemtjänsten.

– Jag saknar mina kolleger otroligt mycket, alltså det var världens bästa gäng. Jag har fortfarande lunchdejter med dem där vi kopplar upp oss på Teams och jag får vara med på mobilen. De var helt underbara och det var ett helt underbart jobb, säger han.

Nu bor de i en lägenhet i Linas hemkommun Kalix. Hennes föräldrar bor i byn Ryssbält och drygt två mil därifrån har Emil och Lina stora planer. Men mer om det senare.

I Kiruna budade de på hus, men gång på gång rusade priset iväg utan att husen var särskilt fina.

– Nedgångna hus som du nästan behöver kasta en miljon till på, säger Emil Jatko.

Paret såg sig slagna av "entreprenörerna" eller "gruvarbetarna".

– Man gav bara upp, det går inte att konkurrera i Kiruna om du inte jobbar i gruvan eller har något annat jobb med väldigt bra betalt.

Emil och Lina var till och med beredda att flytta över sju mil, till Vittangi.

– När jag växte upp gav man mer eller mindre bort husen där. Vi bjöd på ett hus med stora renoveringsbehov, köket var av gammalt mått och alla ytskikt var från när det byggdes på 60-talet, om än det var välskött. Sedan sprang det iväg till mer än dubbla utropspriset.

De senaste 25 åren har befolkningen i kommunen minskat med över 3 000 personer, eller 11,8 procent. Tider då gruvan inte dragit in så mycket pengar har satt hack i kurvan, men senaste åren har Kirunaborna blivit färre fastän LKAB gått som tåget, det är byggboom när staden flyttas och alla skriker efter arbetskraft.

Emil Jatko tror att bostadsbristen är boven, att byggandet kom igång för sent. Alla har vetat om malmkroppen som går tvärs genom stan från Kirunavaara till Luossavaara, men det är som att man inte velat dra igång av rädsla för att det skulle bli som på 80- och 90-talet när lägenheter revs för att så många stod tomma.

– Man hade hunnit bygga ett nytt kärnkraftverk. Men istället har man varit ute i sista röda minuten med att försöka bygga upp någon form av hyresbestånd, och det är anpassat för gruvlöner. I nya centrum får du erbjudande om 8 500 kronor för en liten tvåa på 50 kvadrat. Yes, vilken bra deal! säger Emil Jatko med ironi.

När folk i sociala medier skriver att de lämnat Kiruna för att det inte finns bostäder känner sig Emil Jatko "så jävla uppgiven". Han tror att många vill flytta dit.

– Det är många som uppskattar att det är vinter nästan året om. Men man har byggt för lite och för sent. Det är en stor kollaps som ingen står till svars för, det finns inget tjänstemannaansvar och stans politiker har försatt oss i den här mardrömssituationen.

undefined
Den första tiden i Kiruna har den nyblivne rymdgymnasieeleven Maximilian Karlsson, mamman Malena Magnusson Karlsson och hunden Teo bott i en stuga på en slädhundsfarm. Nyligen fick de klart med en etta som de får hyra i andra hand i några månader.

Unga familjer i jakt på hus lämnar en dopad bostadsmarknad, men det är även svårt för de som vill flytta in. Malena Magnusson Karlsson, 55, har berättat om flytten från Valdemarsvik efter att hennes son kom in på Rymdgymnasiet.

– Priserna är ganska höga här och jag vet inte om vi hittar något att köpa. Vi fick erbjudande om att hyra en tvåa för 20 000 kronor i månaden. Det är fantasipriser. Men de får säkert tag i något företag som kan punga ut, sa hon.

I augusti tvingades trebarnsfamiljen Tesfay flytta från trean de hyrt i andra hand. En tjänsteman på kommunen ska ha sagt åt dem att flytta om de inte hittar någonstans att bo. Men de har jobb i omsorgen, så de trängde in sig i en liten etta de fick hyra av socialtjänsten i några månader.

Till sist lyckades familjen få lån och vinna en budgivning om en fyrarummare.

undefined
När vi träffade familjen Tesfay i slutet av augusti hade de tvingats ut ur andrahandstrean de hyrt. Efter att familjen bott en tid i en liten etta som socialtjänsten ordnat fram har familjen lyckats låna till en fyrarumslägenhet.

Efter nyår är Mats Taaveniku (S) kommunalråd. Han är bekymrad över att kommunen förlorat 437 invånare sedan 2018.

– Så många invånare har inte flyttat från Kiruna på så kort tid sedan 90-talet. Många av de som flyttat har haft bostäder så det är inte på grund av det de flyttat, men det som hänt är att många av husen gått till företag som hyr ut till entreprenörer. Man trycker ut barnfamiljer och trycker upp bostadspriserna i Kiruna, säger han.

Det behövs boenden för entreprenörer och ett par hundra lägenheter ska stå inflyttningsklara efter årsskiftet.

– För ett ungt par kanske inte en villa är det första man köper, utan kanske en bostadsrätt eller så söker de en hyresrätt. Det är för få, framför allt om vi ska växa med minst 2 500 invånare till 2030 så måste det bli fullt fokus på bostäder, säger Mats Taaveniku.

undefined
Kiruna kommun förlorar skattemiljoner när folk väljer att flytta. Blivande kommunalrådet Mats Taaveniku (S) är bekymrad.

Han tror att skolan och lärarsituationen också måste bli bättre för att barnfamiljer ska bo kvar. Samtidigt går kommunen miste om 35 miljoner kronor i skatteintäkter på de som försvunnit.

– Det är klart att det påverkar kommunens ekonomi. Men framför allt påverkar det företag och kommunala verksamheter i och med att vi tappar kompetens, det är den största förlusten i ett läge där vi är skriande behov av kompetens med flera tusen lediga jobb.

Men nästa gång det är Eurovision tittar Emil Jatko och Lina Ruthberg på tv i lugn och ro – i sitt eget hus.

– Vi är otroligt lyckliga. Både jag och sambon har en app i mobilen där det står hur många dagar, timmar och minuter det är kvar till avtalet. Kvart i två fredagen den 2 december får vi, efter att ha varit tillsammans i 15 år och bott i sjaskiga lägenheter, äntligen vårt hus, säger Emil Jatko.

Han låter lyrisk när han berättar att de hittat ett nyrenoverat hus i byn Kälsjärv, som tidigare var en gammal timrad skola. Maskinhallen på över 200 kvadrat med en lägenhet i, vinden som ska inredas för att få 120 kvadratmeter boyta till och taket som precis blivit utbytt.

– Det är ett slott!

undefined
Den 2 december får de flytta in i sitt nya hus. De känner att de får väldigt mycket mer för pengarna än de hade gjort i Kiruna.
Så blir Kirunaborna färre

• Kiruna kommun hade som mest 31 222 invånare 1976

• De senaste 25 åren, mellan 1997 och 2021, minskade befolkningen med 3 020 personer eller 11,8 procent till 22 555 personer

• Ett stort tapp skedde runt millennieskiftet då nära 1 000 kommuninvånare försvann mellan 1999 och 2001

• Den negativa utvecklingen stabiliserades runt 23 000 invånare fram till 2018, men 2021 hade Kirunaborna blivit 437 färre

• Mellan 2020 och 2021 var minskningen 109 personer

Källa: Statistiska centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!