Planen: Den nya stadsparken blir 60 meter bred

Isbana, skatepark och kanske ett café? I stadshuset kan Kirunaborna tycka till om sin framtida stadspark. "Vi vill gärna ha önskemål", säger planarkitekt Samuel Falk.

Det kan tyckas svårt att föreställa sig, men snart ska stängslen bort och grusplanen bli till gräsmatta.

Det kan tyckas svårt att föreställa sig, men snart ska stängslen bort och grusplanen bli till gräsmatta.

Foto: Linn Lindblom Pääjärvi

Kiruna2023-06-30 06:00

Kirunaborna önskar en stadspark i nya centrum. Strax nedanför gamla centrum ligger Järnvägsparken, ett populärt utflyktsområde som många Kirunabor har minnen ifrån. I takt med att sprickbildningen breder ut sig under marken och allt fler flyttar liv och vardag ner till den nya stadskärnan kommer nya grönområden att behövas. 

– En stadspark är något som Kirunaborna har önskat länge. Det är en förbättring man velat se i nya centrum. Vi har järnvägsparken och gruvstadsparken, men åren går och när parkerna stängslas in måste vi ersätta dem med nya. När folk flyttar ner från gamla centrum kommer vi att ha befolkningstyngdpunkten här nere. Det är hälsofrämjande med park, speciellt i en sådan här urban miljö, säger planarkitekt Samuel Falk. 

undefined
Såhär kan sommaren i stadsparken se ut.

Fram till den 6 juli finns detaljplan och programhandling, med förslag på vad parken ska innehålla, ute på granskning i stadshuset. Än så länge är det mesta på idéstadiet, men en grundförutsättning är att parken ska vara tillgänglig. I praktiken kan det innebära gott om sittplatser eller att parkens enda kulle får en ramp som kan användas av den som är rullstolsburen. Förhoppningen är att arbetet med parken ska börja framåt sommaren 2024. 

– Beroende på hur många yttranden som kommer in siktar vi på att planen antas till årsskiftet. Till nästa säsong kan vi förhoppningsvis börja anlägga den. Men det beror också på, en överklagandeprocess kan ta väldigt lång tid, säger Samuel Falk. 

Hittills har det varit tunt med synpunkter från allmänheten. Lekplatser med både sommar-, och vintertema finns med som förslag och har också önskats av Kirunaborna. Samuel Falk betonar att det som finns i programhandlingen är just förslag, som beroende på önskemål och praktiska förutsättningar kan bli verklighet. Därför hoppas han att fler synpunkter kommer in. 

– Det ska vara en aktivitetsbaserad park. I programhandlingen finns ett koncept som ger förslag på till exempel isbana, skatepark och bollplan. Det finns också förslag på scener, där till exempel Snöfestivalen eller Kirunafestivalen ska kunna nyttja delar av parken. Man tänker sig att stadsparken i de västra delarna ska ha mycket fokus på aktivitet. Ju längre österut och närmare Tuollatornen man kommer ska det bli lugnare tempo och kanske lite mer natursköna stråk, säger han.

undefined
Kirunas nya stadspark är än så länge en ruta av grus och sten.

Till skillnad från Järnvägsparken, som ligger som en grön ö mellan gruvområdet och gamla Kiruna centrum, kommer den nya stadsparken att vara avlång och följa den numera nedlagda Tuolluvaaragruvans gamla banvall. 

– Parken ser smal ut, men den är nästan 60 meter bred. Fördelen med en långsmal park är att var man än befinner sig i nya Kiruna centrum är det nära till parken. Den har ett väldigt bra upptagningsområde och är en bra förbindelse från Lombolo till Tuolluvaara-området, säger Samuel Falk.

I dag är det svårt att föreställa sig dagvattendammar och lummiga gräsmattor i den byggarbetsplats som är nya Kiruna centrum. Men parken är viktig, inte bara för att det är hälsosamt med gröna miljöer. Genom att konstverk från gamla Kiruna tas tillvara och flyttas till stadsparken kan idén om en gemensam "Kirunaidentitet" förstärkas.

– Man kommer att kunna känna igen gamla Kiruna i nya Kiruna. Det ska vara en stärkande faktor för identiteten, säger Samuel Falk. 

undefined
Planarkitekt Samuel Falk hoppas på många synpunkter från Kirunaborna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!