Arbetare dog ensam i kulvert under badhusbygget

En 47-årig man hittades död i en kulvert under badhusbygget i Kiruna. Ingen hade sett honom sedan dagen innan. "Det är fullständigt omoraliskt", säger ex-projektledaren Mille Örnmark.

Tisdagen den 21 februari hittades en 47-årig man död i en kulvert under badhusbygget i Kiruna.

Tisdagen den 21 februari hittades en 47-årig man död i en kulvert under badhusbygget i Kiruna.

Foto: NSD

Kiruna2023-05-12 06:00

Många bekymmer har kantat badhusbygget i nya Kiruna. Och härom månaden inträffade även en tragedi när en arbetare obemärkt dog ensam i en ventilationskulvert.

Den avlidne 47-åringen var från Vilnius i Litauen. Han sågs senast i livet måndagen den 20 februari klockan 15 då han och en kollega delade en cigarett utanför byggarbetsplatsen. Sedan saknade kollegorna honom inte förrän morgonen därpå och då var han död. Mannen arbetade med ventilation och var anställd av Caverion Litauen som ingår i samma koncern som Caverion Sverige.

undefined
Ur polisrapporten: Översiktsbild på hur man tar sig ner till schaktet där den avlidne påträffades.

Mille Örnmark, vd för We group, var projektledare för bygget när dödsfallet inträffade. Han är inte tillfreds med varken polisutredningen, Arbetsmiljöverkets rapport eller hur Caverion agerat runt och efter dödsfallet.

– Det är fullständigt omoraliskt och någonting som inte får förekomma på de arbetsplatser där jag är ansvarig, säger han.

En kollega till 47-åringen hittade honom avliden när han kom till arbetet på morgonen, enligt polisens rapport. När polisen gick igenom hans fickor och kläder hittade de ett par handskar, en mössa, skyddshjälm, mobiltelefon, penna, plånbok, två paket plåster, måttband, avbitartång, cigaretter, tändare och tepåsar. Hur länge han legat död är det ingen som vet.

En polispatrull skickades till byggarbetsplatsen, liksom ambulans och en läkare från hälsocentralen som fastställde dödsfallet. Ett krisgruppsarbete sattes i gång på företaget.

undefined
Kirunas badhusbygge har varit kantat av olika problem.

Kollegan säger i polisförhöret att sista gången han såg 47-åringen var klockan 11 på måndagen den 20 februari, då han skjutsade honom och flera andra från flygplatsen.

Kollegan berättar att de stod och rökte utanför arbetsplatsen tidigt på morgonen den 21 februari när de insåg att 47-åringens bil stod kvar sedan dagen innan. De bestämde sig för att leta efter honom. Kollegan uppger i polisförhöret att ”eftersom han var yngst bad de honom gå ned i schaktet och kolla efter honom”. Där påträffade han den döde mannen några meter in i kulverten, sittande på en pall.

Polisen frågade om han hade klagat på några sjukdomar, till exempel om han nämnt om att han åt mediciner eller hade ont i hjärtat. Kollegan svarade: ”Nej, bara klagat på ont i benet”.

För att komma till kulverten måste man klättra ned för en stege i ett schakt och därefter huka sig eller krypa. Den närmaste arbetsledaren var vid dödsfallet i Litauen. Hon skulle kontakta den avlidnes anhöriga. En dotter i Sverige reste upp till Kiruna och besökte bårhuset tillsammans med begravningsbyrån ett par dagar senare.

undefined
I polisens tjänsteanteckning står det att 47-åringens närmaste arbetsledare befann sig i Litauen den aktuella dagen.

Enligt obduktionsrapporten orsakades döden av en hjärtinfarkt. Varken alkohol, droger eller läkemedel kunde påvisas i mannens blod eller urin. Polisen beslutade den 20 mars att inte inleda någon brottsutredning eftersom det inte förelåg misstanke om brott.

I avvikelserapporten som We group upprättade i samband med dödsfallet noterades att ensamarbete inte är tillåtet i tunnlar och andra kapslade och trånga utrymmen. Det noterades att platsledningen inte fanns på plats vid händelsen och därmed inte kunde räkna in medarbetarna vid arbetsdagens slut, något som ska ingå i den gällande arbetsmiljöplanen.

Det var We group som anmälde dödsfallet till kommunen och polisen. Anmälan till Arbetsmiljöverket skedde därefter per automatik.

Arbetsmiljöverket krävde att få in arbetsgivarens utredning av orsaken till tillbudet, vilka faktorer som låg bakom händelsen och vilka åtgärder de vidtagit eller skulle vidta för att förhindra liknande händelser.

undefined
I Kiruna nya centrum byggs ett nytt badhus. I en kulvert under bygget dog en 47-årig arbetare i februari.

Caverion svarade den 15 mars att inga arbeten skulle utföras i det område där den avlidne påträffades den aktuella dagen och att han inte hade några arbetsuppgifter där.

”Det går endast att spekulera i varför den avlidne valde att gå till området”, skriver de, men med största sannolikhet är det kopplat till att han ”inte mådde bra och drog sig undan för att vila”.

Han hade däremot haft flera andra uppgifter dagen innan och rört sig in och ut från arbetsplatsen. Därför hade ingen reflekterat över att han inte sågs till under de sista timmarna, enligt företaget.

Efter det här svaret bedömde Arbetsmiljöverket att utredningen och åtgärderna inte gav anledning till ytterligare tillsynsinsatser från myndigheten och avslutade ärendet den 3 april.

I mars i år sa Kiruna kommun upp avtalet med We group som inte längre är kvar i projektet. Den sparkade projektledaren Mille Örnmark tycker att det finns stora brister i hur ärendet hanterats från början till slut. Han ser luckor i de förklaringar som angetts.

– På måndag förmiddag klagade den litauiske arbetaren på att han hade smärtor i benet till sina kollegor. Han lämnade arbetsplatsen alldeles före lunch och checkade in igen vid 13-tiden. Då visste kollegorna att han inte mådde bra. Men ingen hade sagt något till projektledningen, säger han.

Det finns en teori till att 47-åringen klättrat ner i kulverten.

– Enligt den uppgift vi fick från personal på plats hade han avvikit för att inte tappa inkomst under dagen när han inte mådde bra, säger Mille Örnmark.

Strax efter klockan 18 checkade de andra arbetarna ut.

– Då är det ingen som går och tittar efter honom. Det är heller ingen som kontrollerar om han är i bostaden, ingen som ringer honom. Ingen gör någonting.

Nästa morgon när de ska leta efter mannen inträffar flera märkligheter, enligt Mille Örnmark. Parkeringsplatsen där bilen stod parkerad ligger 150 meter från bygget.

– De ser alltså att bilen står kvar och inser att mannen är borta. Då låter de den yngsta kollegan pinna ner 150 meter till bygget och klättra ner i schaktet där man inte får vara. Han går alltså till det minst tillgängliga området på hela bygget, ett område där det är förbjudet att vistas ensam, och hittar honom död.

För att gå in i kulverten är man först skyldig att starta fläktar och man måste hålla radiokommunikation, poängterar han. En person ska vänta på kanten och två gå ner.

– De begår ett arbetsmiljöbrott när de skickar ner en ensam person i kulverten utan ventilation och radiokommunikation, det är väldigt tydligt.

Mille Örnmark köper inte berättelsen om att de inte kände till att han var där.

– Det naturliga hade varit att gå in i omklädningsrummet, gå upp och fråga på kontoret, larma eller ringa någon. Kulverten är den sista platsen på hela bygget man skulle komma på att leta på.

Mille Örnmark menar att det inte en naturlig död på en byggarbetsplats att någon blir lämnad ensam i en kulvert att dö.

– Ja, han har dött av inre sjukdom, men han har inte fått den hjälp som man kan förutsätta att man kan få på en arbetsplats i Sverige. Det kan bara inträffa om man saknar ett system för att ta hand om sina medarbetare. Vi har till och med en defibrillatorsutrustning på plats.

undefined
We groups vd Mille Örnmark var projektledare när dödsfallet inträffade den 21 februari.

Han fortsätter sitt resonemang:

– Det är oetiskt och för mig talar det bara om att systemet har havererat, när vi tar in folk som vi egentligen bara belägger med arbete mot betalning utan att bry oss om dem överhuvudtaget. Annars hade det här inte kunnat hända, säger Mille Örnmark.

– Det normala, om arbetsledningen hade varit på plats, är att mannen hade gått och sagt till att han hade ont i benet. De hade sagt till honom att gå och lägga sig en stund och om det inte hjälpt hade de kört honom till sjukhuset. Man lämnar inte någon ensam i ett läge där man vet att han har ett defekt av något slag.

Vem skrev avtalet med Caverion?

– Avtalet är skrivet mellan Kiruna kommun och Caverion.

Vilket ansvar hade ni som samordnare och arbetsmiljösamordnare (Bas-U)

– Vårt ansvar är att skapa föreskrifter för hur man ska agera på byggarbetsplatsen och vi ska verifiera att dessa följs genom kontrollskyddsronder. Vi gör uppföljningar då vi meddelar respektive part om vi finner brister och vi ska bedöma riskanalyser. Bas-U har aldrig ett direkt arbetstagarskyddsansvar annat än om det föreligger en risk, och då ska alla på arbetsplatsen säga ifrån och stoppa arbetet. Sedan ska nämnas att vad gäller installationsentreprenaderna (som den avlidne mannen jobbade med, reds.anm), där hade installationsaktörerna egen samordning, enligt avtal, säger Mille Örnmark.

undefined
Det nya lyxiga badhuset ska bli klart i december i år om tidsplanen håller.

Vi har bett Caverion att svara på vilka säkerhetsrutiner de har för arbete i kulvertar, om det var lämpligt att inte arbetsledningen var på plats, vem som ser till att arbetsplatsen är säker och att alla kommer hem vid dagens slut.

Vi har också frågat varför ingenting gjordes när mannen sa att han hade ont i benet och varför en kollega fick klättra ner ensam och söka.

Företagets arbetsmiljöchef Anna Johansson svarar via mejl:

"Dödsfallet på Badhuset i Kiruna var tragiskt, vi känner djupt med de anhöriga och vi saknar en kollega. Dödsfallet hade naturliga orsaker och är ingen arbetsmiljöfråga, som konstaterats av Arbetsmiljöverket och inte heller något polisärende. Händelsen är därmed färdigutredd och vi väljer att hänvisa till vårt svar till Arbetsmiljöverket."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!