Demonstrerade för akutsjukvården

Kirunaborna är inte glada över landstingets förslag om nedläggning. Närmare 2.000 personer hade samlats på Parkskolan för att delta i demonstrationen för bevarandet av akutsjukvården i Kiruna.

Tåget tog aldrig slut, hela tiden strömmade fler demonstranter förbi.

Tåget tog aldrig slut, hela tiden strömmade fler demonstranter förbi.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2011-04-15 06:00

Demonstrationståget gick från Parkskolan, via Stadshuset och sedan till Folkets hus parkering. Där hölls flera tal och anföranden av både politiker, representanter från sjukhuset och fackföreningar. Varje tal hyllades med en varm applåd från den trogna skaran av åhörare.

Alla var samlade när det gällde att rädda akutsjukvården. Kirunabornas uppror är tydligt: fackföreningar, näringsliv, idrottsföreningar och politiker är alla överens - akutsjukvården får inte försvinna.

Väldigt allvarligt
Landstingets utredning om att eventuellt lägga ned akutsjukvården på Kiruna sjukhus har upprört många. Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande och utveckling ser det som en väldigt allvarlig situation, även om det än så länge bara är ett förslag.

- Vi tycker att det är väldigt väldigt allvarligt att det ens kommer som förslag. Det drabbar hela Kirunas sjukvård, sade Kajsa Östergren från Aktionsgruppen i sitt tal till befolkningen.

En nedläggning innebär mycket transporter, vilket inte alltid fungerar på grund av väderförhållandena som råder.

- Om transporterna blir inställda så måste vi bara kunna ta hand om patienterna i Kiruna. Ibland måste man operera patienterna akut, säger Kajsa Östergren.

Ska kunna allt
Mikael Grumstedt arbetar som ST-läkare på medicinkliniken i Kiruna och han är upprörd över landstingets förslag. Redan i dag tvingas läkarna som arbetar i jouren ta hand om sådana patienter som normalt sett inte ligger under deras specialitet.

- Varje gång jag går jour har jag hand om både kirurg- och medicinpatienterna. Jag har också hand om gynekologpatienter, barn, neurolog, öron-näsa-hals och ögon. Allt det där ska jag klara av, man ska kunna allt, säger han.

Om nu ytterligare en specialistkunskap skall tas bort blir det mer att göra för personalen, vilket också innebär en minskad patientsäkerhet.

- Att man har fräckheten och tror att man ska klara kvalitén genom att ta bort
ytterligare en specialistfunktion. Det är märkligt, säger Mikael Grumstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!