Därför släpptes den hemlöse mannen från sjukhuset

Den försvunne hemlöse mannen som hittades i Kiruna blev utskriven från sjukhuset. Nu kan vi berätta varför.

Pia Näsvall är hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Norrbotten.

Pia Näsvall är hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Kiruna2021-07-21 18:49

Vi har tidigare berättat om hur Jerry Ahlqvist hittade den hemlöse britten i Kiruna. Det var många turer innan en läkare med hjälp av polis fick mannen till ett sjukhus i Norrbotten i förra veckan. Den hemlöse personen lider av psykisk ohälsa och är i någon slags psykos.

Några dagar senare berättade mannens familj på Facebook att mannen inte är kvar på sjukhuset. Anledningen är att läkarna inte tyckte att han uppfyllde kraven för tvångsvård.

När vi får tag på Pia Näsvall, som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Norrbotten, vill hon bara prata generellt om vilka lagar som gäller för tvångsvård.

– Jag svarar inte på det enskilda fallet. Det gör vi inte av sekretesskäl, som alltid. Jag förstår att ni är intresserade, men det här måste man respektera. Det här är individer och man har rätt att inte bli offentlig i såna här sammanhang, säger Näsvall.

Det går att psykiatriskt tvångsvårda personer i Sverige. Då görs en undersökning och sedan är det chefsläkaren på sjukhuset som tar beslutet om patienten ska få tvångsvård eller inte. 

I lagen om psykiatrisk vård står det: ”Tvångsvård får ges endast om patienten lider av en allvarlig psykisk störning och på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt 1) har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård, som inte kan tillgodoses på annat sätt än genom att patienten är intagen på en sjukvårdsinrättning för kvalificerad psykiatrisk dygnetruntvård, eller 2) behöver iaktta särskilda villkor för att kunna ges nödvändig psykiatrisk vård.”

undefined
Pia Näsvall är hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Norrbotten.

Den hemlöse togs in för undersökning, men släpptes ut en eller två dagar senare. Mannen vill själv inte ha vård.

Då förstår jag det som att läkaren som har vårdat honom på sjukhus i Norrbotten har gjort bedömningen att han inte behöver tvångsvård?

– Så är det ju. Man följer alltid lagstiftningen när det är frågan om tvångsvård. Man gör en akut bedömning att här behöver vi tvångsvårda och man har en viss tid på sig innan man måste göra nästa bedömning. Håller inte fortsatt tvångsvård rättsligt, då är det inte tvångsvård som gäller, säger Näsvall.

De har bedömt att han inte är tillräckligt sjuk för att få tvångsvård?

– Han uppfyller inte kriterierna för tvångsvård. Då kan man vårda enligt den frivilliga vården. Den är alltid frivillig, du kan alltid tacka nej till behandling.

Nu är mannen ute i samhället igen och hans familj vet inte var han är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!