Chefsrådmannen: Därför nekas LKAB:s ansökan

LKAB kan välja att överklaga mark- och miljödomstolens beslut eller att göra om samrådet. "Domstolen är inte lagstiftare, utan vi tillämpar de lagar som finns", säger Katarina Brodin, chefsrådsman.

LKAB kan göra om samrådet och skicka in en ny ansökan. Eller så kan de överklaga mark- och miljödomstolens beslut.

LKAB kan göra om samrådet och skicka in en ny ansökan. Eller så kan de överklaga mark- och miljödomstolens beslut.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-10-13 15:11

LKAB riktar hård kritik mot mark- och miljödomstolen som avvisar bolagets ansökan om en totalprövning av hela verksamheten i Kiruna.

– Vi bedömer att samråden som man har gjort med dem som är särskilt berörda av verksamheten som man ansöker om tillstånd för, vi bedömer att de samråden inte är tillräckliga. Och det är främst de personer som bor inom det här deformationsområdet, de som kommer att bo kvar efter den planerade stadsflytten och får boendemiljön påverkad och de som har anläggningar av olika slag som påverkas av grundvattenavsänkning, till exempel brunnar, säger Katarina Brodin, som är chefsrådman vid mark- och miljödomstolen. 

Enligt LKAB är alla Kirunabor berörda av stadsflytten och gruvbolaget har därför riktat inbjudan till samråd till allmänheten. 

– Man bör förstå på vilket sätt man berörs när man blir inbjuden till ett samråd. Och nu är allmänheten inbjuden, men de som är särskilt berörda bör få en information så att man förstår det. Det tycker vi inte att man har lämnat så att man kan komma med sina synpunkter. 

LKAB har erbjudit sig att hålla kompletterade samråd. 

– Vi har lyft frågan med LKAB men vi tycker sammantaget att bristerna är sådana att det inte går att reparera i efterhand. Däremot går det att göra om samrådet och skicka in ansökan på nytt och då tar vi upp den till prövning. De kompletteringar som man har gjort under resans gång till domstolen blir inte förgäves. Det underlaget som man har tagit fram har ju bolaget redan jobbat igenom. Det kan de använda sig av och skicka in en ny ansökan. 

LKAB har lagt ner sju år på ansökan och är kritiska till att den avvisas på grund av en detalj om hur de har kallat till samråd. Är det rimligt? 

– Jag vet inte om jag vill kommentera ordvalet, det får stå för dem. Men det är ju så att domstolen är inte lagstiftare, utan vi tillämpar de lagar som finns. Och det bolaget nu får göra är att överväga om de vill överklaga eller helt enkelt göra om samrådet.   

Gruvan kan drivas vidare på äldre tillstånd, men enligt miljöbalken bör det ske en ny prövning. Produktionsökningen som LKAB ansökte om kommer inte att prövas nu. 

– Det blir en viss förskjutning framåt i tiden beroende på hur bolaget nu agerar, säger Katarina Brodin.  

LKAB har aviserat att de tänker överklaga mark- och miljödomstolens beslut.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!