Därför kunde inte myndigheterna granska skidtävlingen

Extremskidtävlingen i Riksgränsen kan ha brutit mot pandemilagen. Men något blev fel i kommunikationen mellan länsstyrelsen och polisen. Och tävlingen kontrollerades inte.

Bröt tävlingen i extremskidåkning i Riksgränsen mot pandemilagen? Bilden är från en annan tävling.

Bröt tävlingen i extremskidåkning i Riksgränsen mot pandemilagen? Bilden är från en annan tävling.

Foto: TT

Kiruna2021-05-10 09:24

Arrangören av Scandinavian Big Mountain Championships i extremskidåkning i Riksgränsen kan ha brutit mot pandemilagen i veckan. 

När det gäller tävlingens elitklasser är det inga problem.  Men veteranklasserna, öppna för alla över 40 år, är en annan sak. Om det är en offentlig tillställning som är öppet för alla säger pandemilagen att man bara får vara åtta personer. Enligt uppgifter var det betydligt fler än åtta som tävlade i de klasserna.

Nina Segerlund, chef för pandemitillsynsgruppen på länsstyrelsen, tror att det är ett brott mot pandemilagen.

– Av de uppgifter vi har fått in här är det mycket troligt att det är ett brott mot lagen om covid-19. Man ska också veta att när det gäller allmänna sammankomster finns det inga straffbestämmelser som är kopplat till pandemilagen, säger Segerlund.

Juridiken och vem som gör vad är krångligt här. Länsstyrelsen kan utdöma vite för brott mot pandemilagen, men då måste man veta om när arrangemanget börjar. Då kan myndigheten utfärda ett föreläggande där arrangören kan åtgärda brister. Men länsstyrelsen visste inte om tävlingen.

– Eftersom det här eventet höll på när vi fick reda på det så är våra verktyg slut, säger Segerlund.

Polisen skulle kunna upplösa arrangemanget, men tävlingen kontrollerades aldrig.

– Delvis är det en miss i kommunikationen men jag tror inte att vi och länsstyrelsen är oense egentligen, säger John Lindström tf lokal polisområdeschef i Kiruna.

Nina Segerlund håller med. Problemet var att länsstyrelsen inte fick tag på arrangören i början av veckan.

– På onsdag eftermiddag har jag kontakt med länsstyrelsen igen och får veta att de inte har fått tag på arrangören. Då är hur som helst operativa åtgärder över för att tävlingen är slut, säger Lindström. 

Pandemilagen träffar inte rätt alltid.

– Att vi ska hänga någon i efterhand är inte syftet med lagen. Syftet är att det inte ska hända och att man ska lösa det här med dialog. Inte med hot om vite, säger Lindström.

Segerlund har en uppmaning till andra arrangörer.

– Det ställs ganska höga krav om man arrangerar ett evenemang i pandemitider så är det jätteviktigt att man tar reda på vad som gäller. Och att man tar kontakt med oss så att vi kan hjälpa till.

Tävlingsansvarige Robert Gustafsson säger till SVT att han anser att arrangörerna har tagit ansvar för deltagarnas smittsäkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!