Därför åtalas mannen för mord

Kvinnan hittades död, hängd i en elkabel i duschen. Hennes pojkvän, som nu åtalas för mord, har uppgett att han hängde henne där efter att hon var död. Men obduktionsprotokollet och den kriminaltekniska rapporten talar för motsatsen.

Foto: Polisen

KIRUNA2016-11-01 18:25

Nu åtalas den man som misstänks ha mördat sin flickvän i juli i år nu för mord. Vi har tagit del av polisens förundersökningsprotokoll. Både rättsläkare och kriminaltekniker skriver i sina respektive rapporter att kvinnan dog genom hängning - vilket också åklagaren hävdar i åtalet. Den slutsatsen skiljer sig från det den åtalade mannen uppgett i polisförhör. I polisförhör har han sagt att kvinnan, under misshandeln, fick ett slags epileptiskt anfall. Enligt honom ska hon ha drabbats av liknande kramper tidigare. Mannen har uppgett att han tror att hon dog av en kombination av sin sjukdom och deras bråk. I obduktionsprotokollet listas skadorna på kvinnans kropp. Hon hade bland annat tydliga märken runt halsen från elkabeln. Rättsläkarnas sammantagna uppfattning är att hon dog av hängning - alternativt strypning åtföljd av hängning - och att döden har orsakats av en annan person.

Polisens kriminaltekniker drar samma slutsats. De menar att kvinnan blivit slagen i ansiktet så att hon tappade medvetandet. Teknikerna skriver bland annat att hennes naglar var långa och välvårdade, vilket talar för att hon inte gjort motstånd. Det här menar de "ger stöd för att [kvinnans namn] var medvetslös då elkabeln sattes runt halsen och drogs åt". Hon var således inte död innan hon hängdes upp i duschen.

Den åtalade mannen har också hävdat att han tog pulsen på kvinnan - och att han inte kände någon. När polisens förundersökningsledare berättar att den (vid förhörstillfället) preliminära dödsorsaken är att hon dog av skadorna från elkabeln ska mannen ha sagt att omöjligt kan stämma eftersom hon redan var död.

Kammaråklagare Anna Bergström kommer att presentera bevisning som visar att kvinnan inte led av epilepsi eller hade problem med hjärtat.

– Det finns ingen läkarkontakt som styrker att hon skulle ha epilepsi eller problem med hjärtat över huvud taget. Hon har besökt läkare men det har varit i helt andra ärenden. Så det han säger stämmer inte.

Mannen tog med kvinnans mobiltelefoner, Ipad, id- respektive bankomatkort från bostaden. Telefonerna och Ipaden skulle han sälja. Bilder från en övervakningskamera vid en bankomat i Umeå visar att mannen tog ut pengar från kvinnans konto kvällen efter det misstänkta mordet. Därifrån reste han till Göteborg och Malmö för att därifrån via Danmark ta sig till Tyskland - där han överlämnade sig själv till polisen.

Det var i slutet av juli som en kvinna hittades död i sin bostad i Kiruna. Ett par dagar senare bekräftade polisen att en person var misstänkt för brott och att han befann sig hos polisen i Tyskland – som han sökt upp självmant. Det är samma man som nu åtalas för mord.

Mannen och kvinnan hade en kärleksrelation. Enligt både kammaråklagare Anna Bergström och advokat Leif Gustafsson ska paret ha bråkat om huruvida de skulle gifta sig eller inte under kvällen då kvinnan dog. Enligt Anna Bergström ska kvinnan ha ändrat sig om det planerade giftermålet, vilket ska ha upprört mannen. Ett giftermål hade sannolikt ha ökat hans chanser att få stanna i Sverige.

Mannen erkänner misshandel och att kvinnan dött av skadorna han åsamkat henne – men förnekar mord. Det gör han eftersom han, enligt egen uppgift, inte hade för avsikt att döda kvinnan.

Han har också uppgett att han drabbades av panik när han insåg att kvinnan var död och sagt att han hängde henne i duschen med en elkabel för att få det hela att se ut som att hon tagit livet av sig. Den förklaringen köper emellertid inte åklagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om