Dags att utvärdera skoterförsöket

Sedan 1 december har Kirunabor kunnat köra skoter på vissa gator ut till närmsta led. Nu tar försöksperioden slut och det hela ska utvärderas. "Man hoppas det blir permanent", säger Tobias Johansson, Kirunabo och skoterförare.

Har underlättat. Tobias Johansson bor på Ripvägen i Tuolluvaara - en av de gator där miljö- och byggnämnden gjort en ändring i de lokala trafikföreskrifterna och tillåtit skotertrafik i vinter. Han är positiv till initiativet.

Har underlättat. Tobias Johansson bor på Ripvägen i Tuolluvaara - en av de gator där miljö- och byggnämnden gjort en ändring i de lokala trafikföreskrifterna och tillåtit skotertrafik i vinter. Han är positiv till initiativet.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-15 12:11

Skoterförsöket omfattade ett par gator i sex olika områden i Kiruna. Trafiken har varit tillåten mellan klockan 06 - 22 och maxhastigheten sattes till 20 kilometer i timmen. Gång- och cykelvägar har man inte fått köra på.

Tobias Johansson, som bor på en av gatorna där skotertrafik varit tillåten, är positiv till försöket. För hans familj ligger förtjänsten i att det varit mycket lättare att ta sig ut - precis det som kommunen ville åstadkomma.

– Det är ju hyfsat besvärligt att lasta upp skotern på ett släp, åka 200 meter och lasta av den igen, säger han.

Tobias Johansson betraktar initiativet som ett sätt att underlätta för medborgarna. Många Kirunabor äger också en snöskoter. Enligt färsk statistik över skotertäthet - antal registrerade snöskotrar per invånare - hamnar Kiruna på fjärde plats i länet och tionde plats i landet.

– Det kommer alltid finnas ungdomar som inte följer reglerna. Buset kommer finnas kvar. Men för vanliga familjer som följer reglerna har det här gjort att det varit mindre struligt att ta sig ut. Det är bra, fortsätter Tobias Johansson.

Läs mer: "Snart kan skotertrafik på gator testas igen"

Närmast ska skoterförsöket utvärderas. Kirunabor kommer att få lämna synpunkter i en webbenkät. Dessutom avser kommunen ta kontakt med andra berörda parter, exempelvis polisen. Miljö- och byggnämndens ordförande, Per Gustav Idivuoma (SL), understryker att man vill ha feedback.

– Kom in med synpunkter, positiva eller negativa. Ju bredare underlag vi har desto bättre möjligheter har vi att fatta bra beslut. I det här läget vågar jag inte säga "bu eller bä" om det här kan bli permanent, säger han.

De reaktioner han har fått under själva försöksperioden har varit har varit blandade. Kritiken har främst kommit från äldre kommunmedborgare.

– Det har handlat om säkerhet för dem som bor och är ute och går i de här områdena. Men ingen har varit hemskt negativ.

Läs mer: "Skoterförslaget: Så tycker Kirunaborna"

Per Gustav Idivuoma har inte hört talas om någon olycka eller incidenter som har koppling till skotertrafiken på gatorna. Det verkar därmed som att Kirunaborna har skött sig.

– Det är jättepositivt att det har fungerat. Det värsta scenariot hade ju naturligtvis varit om det skett en olycka. Vi är extremt tacksamma för det, för någonstans har ju vi ett ansvar som beslutsfattare att inte utsätta människor för fara.

Miljö- och byggnämndens beslut om skoterförsöket har överklagats av en person. Men överklagningen kom in för sent och nämndens beslut har därför inte prövats av länsstyrelsen.

Enligt Per Gustav Idivuoma hade nämnden dock inte haft något emot en prövning.

– Rätten att överklaga tillhör rättsapparatens grunder. Det är jätteviktigt, säger han.

Det säger lagen

Enligt trafikförordningen får en snöskoter bara köras i terräng och inte på vägar. Man får dock korsa en allmän väg och, om terrängförhållandena kräver det, köra på väg. Då får man bara köra i max 20 kilometer i timmen.

Man måste också använda hjälm när man kör snöskoter.

Lokala trafikföreskrifter

En kommun kan fatta beslut om lokala trafikföreskrifter, huvudsakligen för vägar där kommunen är väghållare. Även länsstyrelsen kan fatta beslut om lokala trafikföreskrifter, liksom polismyndigheten (under vissa omständigheter). Länsstyrelsen hade kunnat pröva, och ändra, beslutet om skotertrafiken på gator om någon överklagat beslutet i tid.

I Arvidsjaur är skotertrafik tillåtet på vissa vägar, och enligt vissa regler, sedan ett par år tillbaka.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om