Regeringen har rivit upp beslutet om markupplåtelse för koppargruvan Viscaria utanför Kiruna och återvisat frågan till länsstyrelsen, som den här gången måste pröva om en upplåtelse skulle innebära en avsevärd olägenhet för renskötseln.
Frågan är om det i sin tur blir en olägenhet för det börsnoterade bolaget som i år eller under nästa år vill öppna koppargruvan i området kring lågfjällen Peuravaara och Pahtohavare.
– Jag vet inte om det blir så mycket fördröjning egentligen. Vi har inget miljötillstånd på plats än så vi avvaktar vad som händer i nästa prövning, säger vd:n Anna Tyni på Copperstone resources.
I ansökan om miljötillstånd som lämnades in 30 mars har de låtit göra en rennäringsanalys för bedömning av vilken påverkan gruvan kan få för renskötseln i samebyarna Laevas och Gabna. De bjöd in samebyarna att delta, men de tackade nej.
– Självklart blir det en påverkan. Vi kommer öppna en gruva där och stängsla in området men vi vill verkligen göra det i samförstånd med samebyarna och självklart ersätta dem för extra arbete och kostnader de får genom att vi finns i området, säger Anna Tyni.
De väntar på eventuella kompletteringskrav till miljötillståndsansökan som är uppe för avgörande i mark- och miljödomstolen. Siktet är inställt på 20 juni och efter det kan processen gå vidare.
Är du positiv till att det kommer att gå igenom?
– Ja, absolut. Vi känner att vi har en positiv tro på det och vi har stort förtroende för Sveriges miljölagtstiftning och arbetet som våra myndigheter gör, både domstolen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Vi tror också att vi kommer komma till en dialog tillsammans med samebyarna, säger Anna Tyni.
Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, bekräftar att de tackade nej till att medverka i rennäringsanalysen.
– Vi valde att inte göra det för att vår erfarenhet av rennäringsanalyser är att det alltid är konsulten som till syvende och sist gör bedömningen av om det är möjligt eller inte, säger han.
Han pekar på att länsstyrelsen i beslutet om markupplåtelse måste pröva frågan om avsevärd olägenhet för renskötseln, oavhängigt av vad som står i ansökan om miljötillstånd.
– En av våra flyttleder klipps av, vi förlorar betesmark och får en kumulativ störningseffekt. Förra gången Viscaria var öppen så blev också effekten att renarna undvek området, säger han.