Nu är det dags igen. Vid ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde på måndag kommer politikerna att ta beslut om ytterligare 70 miljoner kronor för badhusprojektet. Kommunfullmäktige hålls under eftermiddagen och ärendet tas även där.
– Alltså, jag är förtvivlad. Det här är ju resultatet av den process som pågick långt innan jag började. Vi försöker nu göra vårt yttersta för att få kontroll över det här. Det här kommer att bli stora kostnader som landar på Kirunas skattebetalare. Kostnader vi inte behöver, säger Bergstad.
Vi har i ett antal artiklar och i en tidigare artikelserie rapporterat om badhusprojektet i Kiruna som blivit en "black om foten" för Kiruna kommun. Kostnaderna för skandalprojektet har överskridit budget dubbelt upp och mer. Så sent som i februari i år sköt kommunfullmäktige till 80 miljoner kronor för projektet. Då landade den totala investeringsbudgeten på 800 miljoner kronor.
Efter politikernas beslut under måndagen så kommer, om allt går igenom, kostnaderna för badhuset uppgå till hela 870 miljoner kronor.
– Kommunen tog över projektledningen den 16 mars och vi har fortfarande inte lyckats ta fram en säker slutkostnadsprognos. Flera osäkerhetsfaktorer kvarstår och mycket beror ju på att det är ett kontrakt som är skrivet på löpande räkning, säger Johan Bergstad.
En utredning har gjorts från kommunens sida och man har tagit in hjälp för att få helhetsgrepp kring projektet.
– Vi har tagit in konsulter som är specialister på området som håller på att kvalitetssäkra projektet. Det föreligger fortfarande ganska mycket osäkerhet så de här 70 miljonerna kommer att räcka för att driva bygget vidare.
Man behöver en kassa för att bygget ska kunna fortgå under sommaren helt enkelt. Därför kallar man till extra kommunstyrelsemöte med kort varsel.
– Vi måste ta hänsyn till att det är ganska länge till nästa möjlighet eftersom vi inte sammankallar kommunstyrelsen under sommaren.
Man kan konstatera att invigningen som påannonserats ska ske någon gång vid årsskiftet inte kommer att hållas då. När badhuset ska vara klart och kunna invigas är oklart.
– Man ska komma ihåg att tid är också pengar. Bygget pågår, det är personal på plats och vi försöker hitta vägar att dra ned på kostnaden och snabba på bygget. Men idag ser vi inga förutsättningar för invigning före årsskiftet.
Relationerna mellan parterna i projektet, mellan kommunen, konsultföretaget We group och de entreprenörer som varit inblandade har varit infekterade åt olika håll under byggets gång. Kiruna kommun är stämda av We group och affärsrelationen dem emellan kommer sannolikt att avgöras i domstol.
– Det är rätten som hanterar det där. Vi vill inte uttala oss under pågående tvist. Vi följer lagen och vi hade två veckor på oss att svara på stämningen och jag vet inte var domstolen finns i den processen, säger Johan Bergstad.
Vad kan det komma att handla om för skattebetalarna i slutändan?
– Det är svårt att säga i dagsläget då vi inte har slutkalkylen. Men hela kostnaden hamnar ju på skattebetalarna sedan är en delmängd betald av medel från stadsomvandlingen. Det innebär andra konsekvenser i förlängningen, säger Bergstad.