Centerpartiet i Norrbotten anser att landstinget snarast ska inleda en projektering av ett nytt sjukhus i Kiruna. Anledningen är stadsomvandlingen och att rasområden börjar närma sig det nuvarande sjukhuset.
- Deformationerna rör sig snabbare än vad vi hade räknat med och det måste byggas ett nytt ganska snart ändå. Projekteringen måste sättas igång nu, säger Gunnar Selberg (C).
Akutkirurgin kvar
De vill också flytta den kirurgiska verksamheten från Gällivare till Kiruna sjukhus. Däremot innebär inte förslaget att Gällivare sjukhus blir utan akutkirurgi.
- I vårt förslag har Gällivare kvar öron-näsa-hals, de har kvar ögon, ortopedi och psykiatri. Det kommer att vara ett stort sjukhus, förmodligen större än vad Kiruna är. Vi kommer att få åka dit även i fortsättningen för de specialiteterna, säger Gunnar Selberg.
Förslaget skulle också betyda att patienter från Pajala tvingas resa till Kiruna i stället för till Gällivare. En något längre resa blir det men kommunalrådet Kurt Wennberg (S) är inte orolig.
- Vad gäller specialistvården så den gång man behöver det spelar det väl ingen roll var i länet den finns när man ändå måste åka iväg, säger han.
Kompetens finns
Enligt motionen ska också kvinnosjukvård, förlossning, barnsjukvård och kirurgi flyttas till Kiruna. Selberg tror att Gällivare sjukhus kommer att klara akutkirurgin bra ändå eftersom de har kirurgisk kompetens i och med ortopedin.
Selberg menar att förslaget gynnar Gällivare eftersom det är viktigt att hålla ihop i malmfälten.
- Det fungerar inte att bevaka våra intressen om allt ska läggas i Gällivare. Vi måste fördela det mellan de här två orterna på bästa sätt, med patientsäkerheten som högsta prioritet, säger Gunnar Selberg.
Bättre förutsättningar
I motionen pekar man på att Kiruna har bättre förutsättningar, både vad gäller rekrytering men även kommunikationer och geografi.
- Sunderbyn och Gällivare ligger lite för nära varandra. Det är bättre att man lägger ett sjukhus i varje ände, säger Gunnar Selberg.
Kent Ögren (S) har inte läst hela motionen men anser ändå att det inte är något konstigt med ett förslag om nytt sjukhus.
- Det är klart att vi så småningom måste bygga ett nytt sjukhus i Kiruna. Utan att veta exakt så tar det mellan fem och tio år från att man börjar planera det nya sjukhuset till dess att det står klart för inflyttning, säger Kent Ögren.