Här är gänget bakom nya Kiruna – formar byggboomen

När politiska beslut tagits då är det dags för samhällsbyggare och arkitekter att ta sig an stadsplaneringen. Detaljplanerna tar form på planenheten. "Ett gigantiskt pussel som ska läggas", säger Nina Eliasson, chefen för enheten.

När politiska beslut tagits så tar det här gänget över. De utreder och skapar detaljplanering för byggande och etablering. Fr v Timo Saarisilta, trafikplanerare, Monika Paleckaityte, planarkitekt, Joel Rosing, trafikplanerare och längst fram Nina Eliasson, chef för kommunens planenhet.

När politiska beslut tagits så tar det här gänget över. De utreder och skapar detaljplanering för byggande och etablering. Fr v Timo Saarisilta, trafikplanerare, Monika Paleckaityte, planarkitekt, Joel Rosing, trafikplanerare och längst fram Nina Eliasson, chef för kommunens planenhet.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2022-11-29 06:00

Kiruna och Gällivare är unika med sina stadsomvandlingar. Men bakom varje politisk inriktning och beslut, finns personer som landar allt i detaljplaner. Grunden för alla byggnationer utreds och planläggs av ett fåtal personer.

På planenheten är Nina Eliasson chef. Här jobbar tolv personer med lite olika professioner och uppgifter.

– Dels har vi planarkitekterna. Vi har samhällsplanerare och trafikplanerare. Vi jobbar med GIS, kartor. Vi har också en kommunantikvarie. Det är inte många kommuner som har det. 

Fyra personer är planarkitekter och jobbar med detaljplaner inom enheten. Med byggboomen som råder i Kiruna har dessa personer många parallella ärenden på sina bord. 

– De "styckar elefanten" så de tar särskilda delar i systematisk ordning och detaljplanelägger, Kiruna nya centrum eller något annat, en gruva någonstans eller handel i fjällen. Det är ett gigantiskt pussel som man ska lägga ihop, säger Eliasson. 

Hur många ärenden har ni just nu?

– Vi har jättemånga uppdrag. Ett trettiotal. En planarkitekt kan hålla fem-sex detaljplaner rullandes hela tiden. 

Politikerna är beställare. När ett beslut klubbas politiskt då är det den här gruppen som ska utforma grunden och utreda möjligheter för uppdraget. 

Hur viktigt är det att kommunpolitikerna sätter sig in i ert arbete?

– Otroligt viktigt. Framförallt att politiken förstår processen. Ser i vilka skeden de har möjlighet att påverka. För det går inte att påverka överallt i och med att det är så lagstyrt, säger Nina Eliasson.

Det nya sjukhuset och järnvägen är högst aktuella frågor inom enheten. 

– Där har vi ett tydligt politiskt uppdrag. Vi håller på att ta fram detaljplaner. Det är markundersökningar på gång. Konsulter som vi beställer från. Samtidigt har vi en järnväg som har en helt annan process. Det är Trafikverket som driver den och så ska de här synkas ihop. Så att det är ett väldigt stort projekt.

Diskussioner har ju pågått mellan parterna kring sjukhusets placering. Var står ni i det här?

– Vi jobbar på. Vi har så tydliga processer i alla fall. Det rullar på. Det är bra att det blir diskussioner, då vet vi vad vi ska utreda mer. 

Monika Paleckaityte, är planarkitekt, utbildad i Litauen och har jobbat på Kiruna kommun sedan 2017. 

– Jag har flera projekt i Kiruna nya centrum. Detaljplaner som ska antas snart. Men också fritidsområden och bostadsprojekt utanför själva centrum. 

Pontus Rajala, hemvändande Kirunabo med bakgrund från fritidsområden i Jämtland-Härjedalen som började i höstas. 

– Mellan E10 och Tuolluvaaravägen så är det ett område som kommer att detaljplaneras. Där kommer vi att se över förutsättningar för att planera för drivmedelsverksamhet, restaurangverksamhet och även eventuellt dagligvaruhandel. Men också verksamheter i övrigt. 

Även Timo Saarisilta har återvänt till Kiruna. Nu jobbar han med trafikplanering tillsammans med kollegan, Joel Rosing.

– Man jobbar med allt från lokaliseringar av järnvägsspår till hur hög kantstenen ska vara på gatorna. Man spänner överallt från millimetrar till stora frågor. 

Joel Rosing, trafikplanerare, har jobbar sedan i våras vid planenheten. 

– Just nu jobbar jag med förprojektering för det som blir etapp 2 upp mot Jägarskole-området. Sedan jobbar jag med att uppdatera trafikmodellen för Kiruna, säger han. 

Nina Eliasson-planchef

Ålder: 45 år

Familj: En sambo David, gruvplanerare, 2 barn och 2 hundar.

Bakgrund: Utbildad husarkitekt, jobbat på LKAB samhällsomvandling och sedan tio år i Kiruna kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!