Brister i arbetsmiljön på restaurang

Spis Hotell inspekterades av Arbetsmiljöverket i november. Under inspektionen upptäcktes brister i arbetsmiljön.

Foto: Hanna Dahlström

Kiruna2019-01-07 16:27

Den 7 november besöktes restaurangen Spis i Kiruna av en inspektör från Arbetsmiljöverket med syfte att granska det pågående arbetsmiljöarbetet. I rapporten nämns att Spis överlag har en hel del gott arbetsmiljöarbete men ett par saker behövde förbättras – bland annat kommer Spis att införskaffa en vagn som kan rullas uppför trappor, berättar delägaren Johan Stålnacke.

– Inspektören hade synpunkter på de tunga lyft som görs i trapporna när det bärs sänglinne och annat upp till de våningar som hissen inte når, säger han.

En sådan "trappklättrare" var inte ett krav från inspektören utan snarare ett förslag, men Spis kommer att köpa in en sådan.

– Vi hade redan personal som hjälper städet med de tunga lyften, men kan vi underlätta arbetsmiljön ytterligare så kommer vi att göra det, säger Stålnacke.

En punkt där åsikterna verkar gå i sär var rörande rutiner för "organisatorisk och social arbetsmiljö" där Johan Stålnacke menar att de på Spis har redan upparbetat goda rutiner och dokumenterat dessa.

– Men jag upplevde att inspektören gick lite på rutin och var förvånad över att vi faktiskt hade tydliga dokument – det är kanske sådant som inte förväntas i branschen, säger Stålnacke.

Spis har till den 15 mars att redovisa sina åtgärder för de synpunkter som Arbetsmiljöverket lagt fram. Där ingick även att upprätta en förteckning över de kemikaliers som används vid rengöringsarbetet. Johan Stålnacke säger att det inte ska vara några problem att åtgärda bristerna.

– Nej, inte alls. Sedan kan vi alltid göra mer vad gäller arbetsmiljöarbetet men jag uppfattar ändå detta som att vi är på rätt väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om