Brandkåren tvingas göra om – rökdykning försvinner

Personalbrist tvingar deltidsbrandkårerna i Vittangi och Svappavaara att slås ihop. Sju brandmän ska bli fem och rökdykare riskerar att försvinna helt.

Foto:

Kiruna2018-02-24 05:00

Räddningstjänsten i Kiruna har förgäves försökt hitta nya deltidsbrandmän och de nuvarande som kämpat länge börjar bli till åren. Nu tvingas man göra om organisationen.

– Vi klarar inte av att hålla vad vi har sagt, då måste vi göra om. Det här handlar inte om ekonomi utan om att vi inte kan hitta personal, säger Thomas Winnberg.

Idag ska det finnas ett befäl samt två brandmän i Vittangi och ett befäl samt fyra brandmän i Svappavaara som ska utgöra räddningspersonal i beredskap som i folkmun kallas för "deltidsbrandmän".

– Men vi har personalbrist redan idag. Den förändring vi siktar på nu innebär att det kommer att finnas ett befäl plus fyra brandmän totalt sett över bägge orterna.

Kraven på de som ställer upp som räddningspersonal i beredskap är hårda. Går ett brandlarm har ska du befinna dig på brandstationen inom sex minuter.

– Därför är det svårt att locka yngre. Det blir svårt att få ihop fritiden, enkla saker som att hämta eller skjutsa barn på träning.

I samband med omorganisationen planerar man att plocka bort rökdykning som en del i kompetenspoolen.

– Kraven på rökdykare är ännu strängare och det krävs tre personer vid rökdykning. Samtidigt finns det stora risker med rökdykning och vi använder det sällan.

Men svårigheterna kring rökdykningen är långt ifrån enda problemet.

– Ett annat problem idag är att de tunga brandbilar som vi har kräver D-behörighet på körkorten och vi saknar det i sådan utsträckning att vi har svårt att få ut bilarna. En lösning vi tittar på där är att ersätta dem med mindre bilar som personalen har hemma.

Problemet med rekrytering finns över hela landet, berättar Thomas Winnberg.

– Jag har varit inblandad i den utredning som pågår nu nationellt och man ser samma sak över hela landet. Tidigare var man starkare knuten till orten och då var det här en bättre lösning. Idag är det vanligare att man byter jobb eller att man jobbar på annan ort och då blir det svårare att vara deltidsbrandman.

Betyder det här att det kommer att ta längre tid att släcka bränder?

– Nej, det tror vi inte. Nu är ju det en väldigt hypotetisk fråga eftersom varje brand ser olika ut. Men vi kommer att ändra våra metoder och se över om det finns andra tekniska lösningar. I vissa fall kan det innebära att färre personer är på plats snabbt dock.

Nu ska frågan tas upp i miljö- och byggnämnden innan beslut om omorganisationen kan fattas av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om