Bra lärartäthet i Kirunas grundskolor

Lärartätheten i Kirunas grundskolor ser bättre ut än på länge. Endast ett fåtal vakanta tjänster ligger ute nu när höstterminen har kommit igång.

Läraläget ser ovanligt gott ut i Kirunas grundskolor nu när höstterminen har dragit igång.

Läraläget ser ovanligt gott ut i Kirunas grundskolor nu när höstterminen har dragit igång.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-09-09 06:30

Kiruna har länge kämpat med brist på lärare, liksom övriga landet. Nu när höstterminen har startat ser läget ganska bra ut. 
– Det är ganska ok. Det är flera rektorer som är mycket nöjda och så finns det några enstaka rektorer som fortfarande har vakanser ute, säger Eva Lönnelid, skolchef.  

Grundskolan hade 19 legitimerade sökande till lärartjänsterna. Av dem tackade sex ja, tre av dem flyttade in till Kiruna. 
Antalet obehöriga sökande var 39. Av dem tackade 26 personer ja till en tjänst. 
Två legitimerade förskollärare sökte jobb, av dem tackade en ja. 17 sökande till förskolan var obehöriga, av dem tackade sex stycken ja. 
Totalt finns det två vakanta lärartjänster samt lärare i tyska, finska och samiska på deltid ute. 
Vikariebehovet däremot är stort, Kiruna kommun söker 40 lärarvikarier till grundskolan årskurs 1-3 enligt arbetsförmedlingen.  

Sveriges vassaste rekryteringsplan av lärare som kommunen startade 2017 är numera nästan helt avslutad. 
– Dokumentet finns kvar och samlingsprogrammet för att rekrytera och behålla lärare finns kvar, i vilken utsträckning det används är olika från skola till skola för det finns inte några centrala medel för det, utan det är skolans egen budget som ska finansiera de förmånerna man kan få när man rekryterar.  
Totalt har ungefär 700 000 kronor använts av skolorna för att stödja anställd personal som studerar och till anställningspremier. 

I mars 2020 tog kultur- och utbildningsnämnden beslut om en ny skolstruktur. Den stora elevflytten kommer att ske nästa höst. 
– Vi har en projektgrupp som jobbar med planeringen och förberedelser och implementering och så vidare, det arbetet pågår, det är mycket arbete, säger Eva Lönnelid. 

Antalet elevassistenter minskades från 75 till 30 under året som har gått. 
– Vi har gjort det till en central bemanning, vi har koll på alla elevassistenterna centralt ifrån och vi fördelar resurserna utifrån vad rektorerna äskar.    
– Vi tycker att det funkar jättebra. Vi har en stor utbildningsinsats på gång med elevassistenterna, säger Eva Lönnelid.  
Alla som inte har det sedan tidigare är erbjudna en barnskötarutbildning som de påbörjar nu i september. Utöver det erbjuder kommunen extra specialutbildningar, till exempel för synhandikapp. 
– Vi satsar på de här tillsvidareanställda assistenterna för att de ska få en god utbildning, trivas och stanna kvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!