Bouleentusiasterna - kul gäng i norr
Boule. Sporten som utövas i många sydeuropeiska parker finns i allra högsta grad även i Kiruna. Tre gånger i veckan träffas entusiasterna från Kiruna Bouleförening i Järnvägsparken för att kasta sina klot och ta del av gemenskapen.- Genom att sitta hemma på sin stol och lyssna på
Han berättar att föreningen är ideell, har 45 medlemmar och att många spelar mest på skoj. Tävlingar ordnas med jämna mellanrum och då spelas matcherna antingen som singel, i tvåmannalag eller i tremannalag. Några tävlingar på andra orter har det däremot inte blivit.
- Vi är gamla människor och många tycker att det blir för långt att åka till städer som Boden eller Luleå för att spela. Det räcker med spelet här, men visst behöver vi lite uppmärksamhet, säger Ingvar Engman.
Motion och kamratkänsla
Att spela boule ger bra motion och ökar rörligheten, vilket Winnie Carlsson, 84 år, tycker är bra. Hon tillhör veteranerna bland medlemmarna och började spela boule strax efter att föreningen bildades 1999. Åtta år senare tycker hon fortfarande att det är roligt.
- Det gick ganska bra i dag, men det är alltid olika. Ibland far handen åt ett helt annat håll och då är det inte lika roligt, säger hon med glimten i ögat.
Möjligheten att få träffa sina vänner lägger hon stor vikt vid.
- Det är så roligt att vara här, det är sådan kamratkänsla. Det var när jag och en väninna av en händelse var här för att prova spela som vi blev bitna.
När Norrbottens-Kuriren besöker en av träningarna står tolv pensionärer reda att kasta sina klot. Innan spelet kan börja bildas lag och sedan gäller det för spelarna att komma så nära den minsta kulan som möjligt för att få poäng.
Alla lika duktiga
Enligt Ingvar Engman är det inte svårt att spela boule men han betonar att det alltid går att bli bättre. Taktik och skämtsamma spelare tycker han hör till.
- Det är klart att det är taktik i spelet, men det är mest på skoj. Alla är lika duktiga och lika viktiga för föreningen. Däremot tror jag att gubbarna har fått för sig att det inte är häftigt att spela boule, för det är flest kvinnor som spelar.
De tre boulebanorna i Järnvägsparken har medlemmarna själva byggt, efter att ha fått bygglov från kommunen och samtliga spelares klot är märkta med siffror för att bevisa att de är godkända för spel. Ingen har ett likadant nummer som någon annan.
- Kloten väger från 6,5 hekto till åtta hekto och det finns hjälpmedel, till exempel en magnet för att plocka upp kloten om det behövs, säger Ingvar Engman.
Sammanhållningen är god bland spelarna som ordnar föreningsfester då det äts bland annat surströmming eller julmat.
Intresset för boule har vuxit i Sverige med 2.500 deltagare vid senaste SM och trots att någon från Kiruna Bouleförening inte nått ända dit, så tillhör föreningen Svenska Bouleförbundet och Riksidrottsförbundet.
När Norrbottens-Kuriren är på väg från träningen står det klart att de två träningsmatcherna slutade 13-7.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!