Det finns ett standardpris, ofta använt, som beskrivning på prisläget i branschen och detta riktpris låg på torsdagen på 42 dollar per ton.
– Det är det lägsta på tio år och beror på att de stora aktörerna i Australien och Brasilien fortsatt sina produktionsökningar. Kina har minskat sin egen stålkonsumtion. Men Kina har samtidigt sålt produktion till andra länder till väldigt lågt pris. Utsikterna är bedrövliga. Australien tål låga priser och Kina avstår inte sin produktion, det är svårt att se hur det här ska bli bättre. För Northland kan inget hända. LKAB har ju sin pelletspremie, men annars är det sämre och sämre, säger Martin Jansson, råvarustrateg i Handelsbanken.
LKAB, som redan har ett sparprogram, vilket dessutom fyllts på, organiserar om. Inklusive i ledarskapet.
– Vår vd har sagt att det blir omorganiseringar, det är ingen hemlighet, säger Anders Lindberg, informationschef i LKAB.
– Vi håller på att göra en strukturell förändring, men det är inte klart. Vi kommer att presentera den så fort den är färdig. Samtidigt är det viktigt att man i den här processen, där personer kanske ska byta jobb eller lämna jobb, har respekt för människor. Med de utmaningar vi möter nu, med kraftigt fallande järnmalmspriser och kraftigt fallande lönsamhet, behöver vi fokusera på kärnaffären, järnmalmsproduktionen. Det är också naturligt att om vi har en ny vd så vill han sätta avtryck i den organisation han ska jobba med, säger kommunikationsdirektören Frank Hojem.
LKAB ska ha fullföljt den tidigare aviserade personalminskningen på 400 tjänster till första månaderna nästa år, tidigare än först aviserat.
Blir det ytterligare personalminskningar?
– Inget är uteslutet, säger Frank Hojem.
I maj kom beskedet att Lars-Eric Aaro sparkats från jobbet som vd. Han ersattes med Jan Moström, från Boliden. Skiftet motiverades med att det behövs ett ledarskap bättre anpassat för en situation med behov av kostnadsminskningar, hög produktivitet och trygg produktion. Innan dess hade LKAB, med start redan ifjol, dragit i handbromsen.
Nyligen målade Jan Moström upp tre byggstenar för framtiden; produktionen ska vässas, kvaliteten säkras och kostnaderna minkas. Pellets prioriteras medan andra produkter är en sämre affär och arbetet i Svappavaaragruvorna kan komma att växlas ner.
Hur blir det?
– Vi håller nu på med produktionsplanering för nästa år. Det ska bli klart i december, säger Anders Lindberg.
stig.nordlund@kuriren.com