Bostadsprojektet Jägarbyn lades ner

35 nyproducerade bostäder i radhusformat med namnet Jägarbyn skulle byggas på Jägarområdet. Bygget blev däremot för dyrt för byggföretagen och blåstes av. "Priserna kunde vi inte göra så mycket åt och de drog sig ur helt enkelt", säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Bakom Jägarområdet, cirka en kilometer från nya centrum, intill Kurravaaravägen exploateras marken. På delar av området ska bostäder byggas.

Bakom Jägarområdet, cirka en kilometer från nya centrum, intill Kurravaaravägen exploateras marken. På delar av området ska bostäder byggas.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-12-12 14:57

Ungefär en kilometer från Kiruna nya centrum längs Kurravaaravägen, ungefär vid Skjutbanenområdet, skulle det nya kvarteret byggas i två etapper. Den första skulle innefatta 18 radhus med vardera fyra sovrum och en planyta på 115 kvadratmeter. 

Samtliga hus skulle ha egen trädgård, parkeringsplats på framsidan av huset plus ytterligare en parkering i en gemensam carportbyggnad och en uteplats på baksidan.

Informationsmöten med byggföretaget genomfördes, marknadsföringskampanjer genomfördes både genom sociala medier, utskick i brevlådor samt media, och försäljningen påbörjades via en mäklare. Därefter lades projektet ner. 

– Vi var i kontakt med dem tidigt under mandatperioden. De var upp hit och ville bygga bostäder vilket vi var väldigt positiva till. Därför prioriterade vi detta ganska högt. De fick markanvisning, tog fram prospektet och sälja bostäderna, säger Gunnar Selberg. 

Därefter fick kommunen en förfrågan om att sänka de kommunala priserna på exempelvis infrastruktur. 

– Det kan vi inte göra, utan vi har de priser vi har sett till mark, anslutningsavgifter med mera, priset är samma som LKAB får betala när de ska bygga. 

– Priserna kunde vi inte göra så mycket åt och de drog sig ur helt enkelt, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C). 

Han menar att kommunen i själva verket förlorar i exploateringskostnader, och att de inte är särskilt höga. 

– När vi drar infrastruktur som vatten och avlopp så får inte täckning för våra kostnader. 

Ett viktigt skäl till att kommunen inte ens övervägde en kostnadssänkning var i sammanhanget enligt Selberg, att LKAB var i stort behov av mark.

– Hade vi varit i läget att om det inte fått bättre priser så hade det inte byggts, då hade vi fått fundera både en och två gånger. I det här läget visste vi, att om inte de köper marken och bygger så gör LKAB det. 

Just nu är området ett provisoriskt etableringsområde för gruvbolagets byggnationer. 

– Det här är ett problem. När man ska exploatera ett område måste man ha baracker och bilar någonstans. Eftersom alla områden byggs samtidigt är man hela tiden i vägen för varandra, menar Selberg. 

Planen är enligt Gunnar Selberg att LKAB därefter ska bygga bostäder på ytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!