Bostadsplaner avbryts för tredje gången

Det blir inga bostäder på skjutbaneområdet nu heller. Kirunabostäder har avbrutit upphandlingen för tredje gången. ”Det är tråkigt, risken finns att det kommer att förskjuta byggandet av bostäder”, säger Annelie Vinsa, vd Kirunabostäder.

Ingen framgång. Sten Nylén, ordförande, och Annelie Vinsa, vd Kirunabostäder, var optimistiska inför den tredje upphandlingen för skjutbaneområdet. Nu har även den misslyckats.

Ingen framgång. Sten Nylén, ordförande, och Annelie Vinsa, vd Kirunabostäder, var optimistiska inför den tredje upphandlingen för skjutbaneområdet. Nu har även den misslyckats.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2017-06-09 06:30

Även den här gången visar det sig bli för dyrt att bygga de planerade bostäderna på skjutbaneområdet.

– Det går fortfarande inte att räkna fram så att vi får hyror som någon kan betala, vi hamnar på en hyreskostnad på 2000-2100 kronor per kvadrat någonstans, det gör en hyra på 13 400 för en trea på 77 kvadrat, säger Annelie Vinsa.

När den andra upphandlingen misslyckades sänkte Kirunabostäder kraven från 100 lägenheter till 50-70. Tanken var från början också att lägenheterna skulle vara energisnåla, något som fått stryka på foten på grund av att det drev upp kostnaderna. Men inte heller det hjälpte.

– Kostnaderna har minskat något, men det är marginellt, inte så mycket som vi hade hoppats på och då kommer vi ändå att få betala full drift då vi inte har ställt några högre krav på energi, annars hade man kanske kunnat räkna hem en del den vägen, säger Annelie Vinsa.

Nästa steg blir att titta på de centrala upphandlingar som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort med till exempel Lindbäcks bygg och NCC. Som medlemmar i SKL kan Kirunabostäder anmäla intresse för de typhus som finns och som är färdigupphandlade. Kostnaden för de husen är lägre än vad som kommit in på anbuden.

– Sedan vet vi inte om de fungerar för våra behov de här typhusen, det måste vi undersöka. Men om det gör det så går det ganska fort, då kan vi köpa direkt, säger Annelie Vinsa.

Det här är ett alternativ som Kirunabostäder redan har tittat på tidigare, men då har det inte fungerat. Nu ska de se över den möjligheten en gång till.

– Vi ger inte upp för att det här inte funkar, man måste hitta vägar, vad vi kan göra mer och försöka se framåt. Vi ska ju bygga en ny stad så vi måste försöka hitta nivåer som är rimliga, säger Annelie Vinsa.

Ett helt nytt centrum ska byggas, vad sänder det här för signaler, finns det fog för oro?

– Jag är ju optimist, vi ska bygga ett nytt centrum och det är fler än vi som ska bygga, LKAB till exempel. Det är klart att vi måste få ner byggpriserna, annars kommer vi få ett väldigt litet centrum, det kommer vara lite yta i förhållande till det vi säljer, så det är klart att man måste ändå ta signalerna på allvar. Men vi ska ju bygga ett nytt centrum så vi får utgå ifrån att det kommer fler byggbolag, byggkompetens och fler produkter så att vi kan nå en relevant byggmarknad, säger Annelie Vinsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!