Boksläpp om idrottens historia

I 21 år har föreningen Kirunas rötter arbetat med en bok om Kirunas idrottshistoria. Under torsdagen släpptes verket.

Bok om Kirunas idrotthistoria. Kirunas rötter står bakom verket och Kenneth Johansson är författaren.

Bok om Kirunas idrotthistoria. Kirunas rötter står bakom verket och Kenneth Johansson är författaren.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2019-06-27 16:40

Det är egentligen två böcker som speglar perioden mellan 1931 till 1960. Planen var att det skulle bli en trilogi. 1998 kom den första delen ut som sträcker sig mellan Kirunas födelse 1900 till 1930.

– Tanken var att vi skulle komma ut med ytterligare två delar till men föreningen var en fattig förening och tvingades göra projekt som redan var finansierade. Nu kommer del två mellan 1931 och 1960. Den kan leva vidare med del tre från 1961 och framåt men jag kommer inte att hålla i det, säger författaren Kenneth Johansson, Kirunas rötter.

Det skulle bli en bok men författaren Kenneth Johansson säger att det hände så enormt mycket i Kiruna under den perioden att det slutliga resultatet blev en tegelsten på 564 sidor.

– Vi delade upp den för att det skulle bli mer lättläst. Boken är till för att sätta in boken i ett socialt och samhälleligt sammanhang. Hur mycket idrotten har styrt utvecklingen i Kiruna på ett sätt många inte ens tänker på, säger Kenneth Johansson.

Vad är tanken med boken?

– Då får man rulla tillbaka bandet till 1993 då idén kläcktes om att göra ett bokverk om Kirunas samlade idrottshistoria. 1994 sattes spaden i backen och Kirunas rötter anställde en projektledare för att jobba med det målet, och det var jag, säger Johansson.

Vad är mest utmärkande under denna period?

– Jag har grunnat en del på det och utan idrotten vore Kiruna en obeboelig öken. Idrottsföreningarna i Kiruna arrangerade inte bara idrott utan även danser, basarer och teaterföreställningar. I början hade kommunen inget att göra med idrott men under 40-talet förändrades detta och då byggdes Malmstadbacken och Matojörvi ishall.

– Därefter bildades en av de första kommunala idrottsnämnderna i Sverige. Då lyftes idrotten upp ännu en nivå. Inom nuvarande kommungräns 1931-1961 bildades 69 nya idrottsföreningar och då fanns dessutom 18 kvar från innan 1931, säger Johansson.

Finns det någon händelse, spelare eller klubb som har präglat Kiruna särskilt?

– Det är livsfarligt att nämna något eftersom det betyder att man väljer något. Det som är mest slående är hur många utövare inom i stort sett alla idrottsgrenar haft utövare och plockat hem SM-medaljer och i en del grenar vart banerförare i exempelvis badminton och bordtennis.

– Det finns otaliga idrottsutövare. Man har strävat efter att bli bra och i många fall bäst och i många fall lyckats i lilla Kiruna vilket jag tycker är enastående, säger Kenneth Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om