Boendet som ger mersmak

Linneduk, kandelaber och à la carte.
På Kirunas senaste demensboende satsar man på nya grepp för att alla ska trivas.

KIRUNA2005-12-15 06:30
En ny enhet, en verksamhet för personer med demensdiagnos, har invigts på äldreboendet Fjällgården. Åtta boende ska flytta in under den kommande veckan och anhöriga, politiker och media fick i går en försmak av vad som väntar dem.<br>Det nya demensboendet skiljer sig markant från stadens övriga boenden, i synnerhet när det gäller maten. All mat tillagas av personalen på plats i boendet och stor vikt läggs vid dukning och presentation. Aptitretare, dessert varje dag och näringsrika mellanmål är några av finesserna.<br>&nbsp;? Att stimulera aptiten är jätteviktigt, säger nutritionskonsulenten Gerd Karlsson.<br>&nbsp;? Äldre äter ofta små portioner och därför är nyttiga och spännande mellanmål a och o.<br>Ingenting är lämnat åt slumpen. Porslinet är färgstarkt men enhetligt och enfärgat, glasen är enkla och sköna att hålla i och för dem som äter passerad mat finns det såssked istället för matsked. Maten ska inte bara smaka gott, den ska dessutom vara en fröjd för ögat. <br>Om någon inte vill äta vad som bjuds enligt matsedeln, kan man istället välja en maträtt från à la cartemenyn.<br>Personalen, åtta personer, kommer att alternera vårdarbetet med tjänstgöring i köksregionerna.<br>&nbsp;? Det ska bli spännande, säger Ann-Britt Seppälä som tidigare arbetat inom både hemtjänsten och på andra boenden.<br>&nbsp;? Eftersom boendet inte är så stort kan det bli riktigt hemtrevligt.<br>Efterfrågan på demensboenden är stor i Kiruna. I dagsläget finns det ett trettiotal personer som beviljats plats på boende men som inte kan få det.<br>&nbsp;? Det här boendet är både välkommet och efterlängtat, säger Kenneth Nilsson (s), omsorgsnämndens ordförande.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om