Fredag 8 juni 2018 står Kiruna stadshus värd för studentbalen för sista gången. Kommunen kommer snart att flytta ut och vid årsskiftet påbörjar LKAB arbetet med att riva den anrika byggnaden. Men på fredag är det fest. Så som det varit sedan 1994 då balen lämnade Ferrum och flyttade in i stadshuset. Per Lindström, lärare i historia, religion och samhällskunskap var toastmaster vid elva baler, 1994-2005.
– Det hela var väldigt intressant, vi var nog förväntansfulla allihopa. Det var ovan miljö och ovana kläder, det gjorde att folk blev lugna. Nu gällde det att skärpa sig, berättar Per Lindström om balen 1994.
– En del kan uppleva ingången till balen som rena golgatavandringen och många har varit skärrade.
Någon som svimmat?
– (skratt) Nej, lyckligtvis inte.
Per Lindström har inte besökt balen på över tio år, men han känner vemod inför att det är den sista.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, vi har vetat om länge att det kommer att rivas. Men det känns att den kommer att försvinna.
– Det var väldigt trevligt att de återinförde det till stadshuset. Ferrum var lite för trångt.
Hur minns du vädret?
– (skratt) Någon gång var det väldigt kallt kommer jag ihåg. Däremot tror jag inte att det var skyfall någon gång. Ett fåtal gånger var det väldigt fint väder. Som sommaren 1994.
Årets bal bjöd på inte någon vidare sommarvärme men solen lyste i alla fall över balparen när de klev fram på röda mattan.
Fredrik Bohm, el- och energiprogrammet sällskapade med Julia Fjellborg som går ut samhällsprogrammet. Hon anlände i en fluffig rosa klänning.
– Jag är lite dramaqueen så jag ville också se ut som en dramaqueen. Jag har gått all in och ser ut som en prinsessa och känner mig som en prinsessa.
Christian Aspemo kom tillsammans med Emma Svanberg som går ut samhällsprogrammet med inriktning media.
– Jag hoppas att det blir en fin kväll och att man får umgås med alla. Det är som sista tiden att få träffa alla kompisar och bara ha en mysig kväll, säger Emma Svanberg.
Hur känns det att det är den sista studentbalen i det här stadshuset?
– Vi är sist av alla, så det är lite speciellt.
Samuel Pokka och Aino-Sööfe Kuhmunen kom vackert klädda i Karesuandokoltar. Samuel Pokka går ut byggprogrammet.
– Det känns väl fränt att vara de sista i stadshuset, vi ska ha kul, säger han.
Sara Falk som går ut samhällsprogrammet skred in i stadshuset med kavaljeren Gustav Sturk vid sin arm.
– Det är lite historiskt att det är den sista balen någonsin här, säger hon.