Det menar i alla fall Viola Goertz som tillsammans med Annika Gates står bakom det nya projektet som pågår strax nedanför Kirunas kyrka. Mellan sista juni och fram till september kommer man att driva upp olika växter, allt från grönsaker till blommor och Viola Goertz berättar att även hon upplevt det motsträviga odlingsklimatet.
– Men det går att odla, till exempel med hydroponisk odling där man odlar utan jord, säger hon.
Med hydroponisk odling menas att man planterar växterna i ett vattenbad som dessutom går att belysa med särskilda LED-lampor om det skulle vara minimalt med sol vilket är risken i arktiska klimat. Då kan man odla exempelvis tomater eller paprika, men det fungerar inte med rotsaker såsom potatis.
Projektet som kallas "Odla med!" är ett samarbete mellan Kiruna kommun (Där Kirunabo innovation lab gått in med pengar) och LKAB är ett pilotförsök där man vill skapa en mötesplats samt låta den som vill och är nyfiken på att odla prova på och lära sig hur man kan göra.
– Vi har haft en del äldre kirunabor som kommit hit och berättat hur det saknas en mötesplats sedan affären i centrum stängde. Det är också en del av det här projektet, att skapa en plats där människor kan träffas, säger Samir Mujagic.
Hela vägen in i september kommer trädgårdsmästarna finnas på plats måndagar, onsdagar och lördagar för den som är nyfiken på hur det är att odla i arktiskt klimat. Runt den genomskinliga plastigloon finns ett flertal odlingslådor där Viola Goertz visar både blommor, sallad, jordgubbar och en "överraskningslåda".
– Där har besökarna fått sätta egna frön. Vi får se vad som kommer upp.
Om projektet blir framgångsrikt finns en plan att anlägga ett mycket större växthus i Kiruna där man kommer att kunna hyra odlingslotter.
– Vi kanske inte behöver ha långa transporter med grönsaker över halva världen? Det går ju att odla själv, kanske inte allt, men mer än man tror, säger Samir Mujagic.
Tanken är att man ska kunna anpassa odlingen så att den passar alla – från de som vill odla allt själv, från vinterodling till senhöst, till de som bara vill beställa en påse grönsaker varje månad.
– Den typen av växthus som vi tittar på har minimal klimatpåverkan och eftersom hydroponisk odling inte kräver jord så påverkar den inte miljön särskilt mycket heller, säger Viola Goertz.