Panerad fisk ersätter lax  "Skitdåligt men ett måste"

När laxen stryks från skolelevernas matsedel så är det inte första gången som besparingar förändrar Kirunaelevernas lunchtallrikar. "När renköttet drogs in var det tråkigast", säger kostchefen Marianne Schröder Maagard.

Cirka 90 personer jobbar vid Jägarköket i Kiruna.

Cirka 90 personer jobbar vid Jägarköket i Kiruna.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-12-19 16:34

För ett par år sedan ströks renköttet från menyn och även färsk sej har fått ge vika av besparingsskäl. Nu är det dags för laxen och mjölken att dras bort från skolelevernas måltider. På tallriken kommer den ugnsstekta laxen att ersättas av panerad fisk. 

– Vi får försöka hitta något annat istället för laxen, panerad fisk lär det väl bli, något som jag tycker är tråkigt och även ur ett näringsperspektiv. Laxen var väldigt populär men vi kommer fortsatt att ha hög kvalité på råvarorna, säger kostchefen för skolorna i Kiruna kommun, Marianne Schröder Maagard. 

När kommunledningen bad förvaltningarna dra med rödpenna i sina verksamheter så föll lotten på bland annat matsedlarna hos kultur- och utbildningsförvaltningen. Kultur- och utbildningsnämnden har sedan tagit fram politiska förslag kring förskole- och skolelevers matsedel. Stryks laxen och mjölken för skoleleverna så blir besparingen drygt 500 000 kronor. På förskolorna landar besparingen på 300 000 kronor. 

– Det som är viktigt att ha med sig med det förslaget som vi lade fram är att det kommer inte påverka näringsriktigheten i maten. Kommunen har haft ett väldigt bra utbud tidigare och även om rubrikerna säger något annat så är det inte så att vi kommer att gå ned till någon fattigmansnivå utan det bli snarare mer jämlikt andra kommuner. Däremot så blir skillnaden större när man går från en högre nivå, sa Emilia Töyrä i gårdagens tidning.

Kostchefen för skolmåltider Marianne Schröder Maagard, håller med om att mjölken inte är den viktigaste näringskällan för skolbarn men menar att det finns starka traditioner kring mjölkdrickandet. 

– För att klara en näringsriktig måltid så behövs inte mjölk som måltidsdryck. Det finns i Livsmedelsverket rekommendationer också. Om man äter en portion som det är tänkt så är inte mjölken viktigast för att få i sig näring. Det är inget bekymmer i sig. Det som är tråkigt är att man av tradition dricker mjölk här och att det finns elever som äter dåligt och då kanske tar ett glas mjölk.

Schröder Maagard säger att eftersom man inte får kompensation för höjda livsmedelspriser under nästa år så är det tvunget att se över vad man kan spara in på. 

– Politiken ska ju ta ställning till förslagen men vi lämnar ifrån oss förslag som vi ändå anser är rimliga även om det är skittråkigt, rent ut sagt. 

Med förändringarna så tar kommunen även ännu ett kliv ifrån den policy som man lagt ambitionerna utifrån tidigare, 2016.

– Redan för flera år sedan så fick vi en måltidspolicy i Kiruna kommun där vi skulle ha lokala inslag och vi skulle ha en hög ambitionsnivå som vi redan har sänkt, säger Schröder Maagard. 

Vad tycker du är tråkigast att avvara från elevernas tallrikar?

– I dagsläget är det den ugnsstekta laxen men den är dyr. Sedan tidigare har vi plockat bort den färska sejen för den var ännu dyrare. Men renköttet som vi tog bort för ett par år sedan var det tråkigaste att ta bort. Vi hade Jukkaslåda med renskav och vi hade renköttsoppa. Det var skoltraditioner som gäller fortfarande men som det inte tas hänsyn till i sådana här tider, säger Marianne Schröder Maagard. 

Starka reaktioner kommer från Norrmejeriers ledning som riktat kritik mot Kiruna kommun. Man menar att indragen mjölk är ett svek mot skolbarn, väljare, det lokala näringslivet och mot den norrländska livsmedelsförsörjningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!