Bergman: "Krossar en rättighetsreform"

Oppositionen rasade stundom mot kommunledningens nya mål och mening för Kiruna. Bland annat avsaknaden av värdefrågor och slopandet av heltid fick kritik.

Peter Alex och Christine Brännvall (bägge FI) uttryckte kritik mot avsaknaden av jämställdhets- och klimatmål i Kirunas kommunlednings samverkansdokument.

Peter Alex och Christine Brännvall (bägge FI) uttryckte kritik mot avsaknaden av jämställdhets- och klimatmål i Kirunas kommunlednings samverkansdokument.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2019-04-08 21:54

Gunnar Bergman (V), tidigare ordförande i socialnämnden, var med och införde rätten till heltid inom kommunen.

Vad är problemet med att rätten till heltid slopas?

–Det som kommunledningen gör är att de går från att det ska vara en rättighet för anställda att kunna jobba hundraprocent till att det är arbetsgivaren, kommunen, ska avgöra hur mycket du ska jobba med hänvisning till vilket behov som finns. Vi har genomfört detta som en rättighetsreform vilken de nu krossar, säger Bergman.

– Däri ligger kritiken, många kvinnor jobbar deltid och går återigen i kvinnofällan då det är kvinnor som är hemma mest. Och det får effekter nu när de kanske inte kan jobba hundra procent fast man vill det.

Selberg säger att det inte ska belasta skattebetalarna. Vilken ekonomisk belastning finns det i rätten till heltid?

– Sedan vi införde heltider, och nu är vi bäst i landet på det, har vi inte kunnat se några ökade kostnader. Eftersom kommunen är en så stor arbetsgivare finns möjlighet att kombinera flera tjänster, för behov finns det överallt. Men den här kommunledningen ser det inte som att offentlig verksamhet kan vara bra och positiv. Det är något som hela tiden kostar pengar. Det anställda-perspektivet finns inte.

Feministiskt initiativ reagerade på mål rörande jämställdhet och klimatet saknades i kommunledningens samverkans dokument.

– På samma sätt som den här nya kommunledningen har detaljmål i styrningen för att förbättra budgetuppföljningen, för att styra upp budget arbetet, på samma sätt måste man göra med vilken verksamhet man än prioriterar, säger Christine Brännvall.

– Väljer man att inte benämna eller konkretisera mål i någon av värdegrundsfrågorna, så skickas inga signaler till förvaltningarna om att dessa frågor är värda att prioritera eller att de dokument som gäller ska följas. Det är jätteallvarligt eftersom det är stor risk att det arbete som pågått länge i kommunen stannar av

Detta är ett levande dokument säger kommunledningen, vad tänker ni om detta?

– I det här fallet är det ju bra om det är ett levande dokument för då kan vi hoppas att de tar till sig det vi argumenterat för idag. Det kanske är ett spel för galleriet att komma undan debatten, säger Brännvall.

Socialdemokraternas gruppledare i fullmäktige Mats Taaveniku (S) var positiv till att äntligen se ett styrdokument från kommunledningen.

– Att de har mål är bra, men jag tycker att flera av målen är för diffust formulerade. Det hade varit lämpligt med en handlingsplan som förklarar hur målen ska nås, säger Taaveniku som lagt fram en motion till fullmäktige om tillväxt av kirunabor – en motion som avslogs.

– I min motion "Vi ska bli fler kirunabor" hade jag tagit fram en handlingsplan, bland annat med konkreta förslag på vad en nytt sjukhus skulle kunna innehålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om