Behöver bättre anläggning för konstsnö

Enligt Kiruna kommun är den oslipade diamanten, Luossabacken, väl värd att satsa på. Till hösten hoppas man ha en starkare konstsnöanläggning på plats.

Stor potential. Kiruna kommun vill satsa på Luossabacken. Till hösten hoppas man ha en bättre konstsnöanläggning på plats.

Stor potential. Kiruna kommun vill satsa på Luossabacken. Till hösten hoppas man ha en bättre konstsnöanläggning på plats.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-06 13:11

– Vi vill förstärka den, få bättre tryck i vattnet, få fler uttagsposter och i stället för fyra kanoner ska vi kanske kunna köra tio samtidigt. Det är målet, säger Anders Burman, driftchef för kommunens utomhusanläggningar.

Målsättningen är att, vid perfekta förhållanden, kunna spruta hela slalombacken på en vecka. Idag kan man behöva ha konstsnöproduktionen igång i upp till två månader.

– Vi kan inte köra så många kanoner när det är riktigt kallt och är det varmare kan vi köra fler kanoner, men inte köra dem fullt, för att vi inte har rätt kapacitet på vatten och tryck. Därför blir det en längre tid man måste lägga snö, förklarar Anders Burman.

Under de senaste åren har man inte haft någon pist klar till höstlovet. Det har man fixat förut.

– Det hänger på vad vi har för väder. Vi får kylan mycket senare än för fem - sex år sedan. Det går ju att göra snö när det är plusgrader också, men ekonomin till sådana aggregat finns inte här, säger Anders Burman.

Nu har kommunen en upphandling igång för att förstärka hela systemet. Budgeten är cirka fem miljoner kronor. Anders Burman påpekar att det är fråga om en smal nisch med få möjliga leverantörer, och att det hela dessutom kan falla på prislappen.

Men kommunen betraktar backen som en oslipad diamant. Som exempel finns planer på att köpa in en ny lift. Och man inser det viktigt att den kan öppna tidigt.

– Vi vet att vi är en försäsongsanläggning - vi ska vara tidiga, för då får vi hit gäster. När Riksgränsen och Björkliden öppnar tappar vi ganska mycket människor. Så det är jättebra om vi kan få en tidig start, fortsätter Anders Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om