BB-frågan lyfts i radiodokumentär

Nu är det 16 år sedan BB i Kiruna lades ner. Många Kirunabor protesterade, men hur blev det sedan? Det speglar journalisten Sukran Kavak i en radiodokumentär.

Bilförlossning. Sandra Bennison med sin son Ted som föddes i en polisbil på E10:an mellan Kiruna och Gällivare för fyra år sedan. I en radiodokumentär berättar hon om händelsen.

Bilförlossning. Sandra Bennison med sin son Ted som föddes i en polisbil på E10:an mellan Kiruna och Gällivare för fyra år sedan. I en radiodokumentär berättar hon om händelsen.

Foto: Sukran Kavak/SR

Kiruna2017-07-02 14:57

BB-frågan engagerar fortfarande många Kirunabor, trots att det hunnit gå 16 år sedan avdelningen stängdes. Programmet Tendens i Sveriges radio P1 gör korta dokumentärer från nutiden. I samband med en dokumentär om BB-ockupationen i Sollefteå kom tanken upp på att även göra ett avsnitt om hur det gick i Kiruna.

– I Kiruna för 16 år sedan hade man de tankarna som man har i Sollefteå nu, mammorna var oroliga, ska man få föda i bilen nu, och den långa resvägen. Men hur blev det då, 16 år senare? Det var upphovet till att vi gjorde det, säger Sukran Kavak.

Hon åkte till Kiruna och träffade bland annat Sandra Bennison som födde sin son Ted i en polisbil på E10:an.

– Det var jättespännande. Och att det var ett sådant fokus på den här vägen, på E10:an, tyckte jag var intressant. Det var det som de flesta pratade om, säger Sukran Kavak.

Hon upptäckte att det fanns en stor oro över resan till BB, över olyckor eller för mycket snö. Nästan så att folk planerar barnafödandet efter årstid.

– Det tror jag är speciellt i Kiruna, jag tror inte att man i Stockholm tänker att det är bättre att få barn i juli än i december för att det är mycket snö på vägarna, säger hon.

Hon har även träffat poliserna som hjälpte till att förlösa barnet på vägen och läkare på akutmottagningen i Kiruna där det föds 0-3 barn varje år.

– Att föda barn är en så otroligt stor händelse i människors liv och går det fel så handlar det om liv och död. Jag tycker att det är en jätteviktig fråga och att alla ska ha tillgång till vård, säger Sukran Kavak.

Av de cirka 2500 barn som föds i Norrbotten varje år så föds mellan 5-15 stycken utanför BB.

– Det går ju oftast bra, alla föder inte på vägarna, det är väldigt få procentuellt, säger Sukran Kavak.

Hon förstår oron som blivande föräldrar har, men vill ändå sätta det i ett perspektiv.

– För mig var det viktigt att inte göra ett program som skulle sätta skräck i folk och förvärra orosbilden, jag ville visa att oron finns och vad siffrorna visar, sedan får man själv göra sin egen tolkning.

I programmet får man höra Sandra Bennison och hennes mans dramatiska resa mot Gällivare som slutade med en förlossning i en polisbil på en parkeringsficka.

– Barnet föddes med navelsträngen runt halsen, hade det hänt något så hade deras liv tagit en helt annan vändning än vad det tog, säger Sukran Kavak.

Programmet sänds i P1 den 4:e juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om