Barn som mår bra lär sig mer

God hälsa är avgörande för barns möjligheter till inlärning.
- Mår man inte bra i själen orkar man inte koncentera sig, säger barnläkaren Lars H Gustavsson, som föreläste i Kiruna i går.

KIRUNA2007-04-27 06:00
Representanter från elva Norrbottenskommuner deltar just nu i en två dagar lång fortbildningskurs om elevhälsa och lärande. Enligt direktiv från regeringen ska kommunerna sträva mot att samverka sina resurser, till exempel specialpedagoger, psykologer och kuratorer, men exakt hur det ska gå till har lämnats relativt öppet. Varje kommun får själv bygga upp sin elevhälsa, men förhoppningen är att gemensamma mötesplatser ska skapa erfarenhetsutbyten.

Barn mår sämre
Sammankomsten i Kiruna, arrangerad av Specialpedagogiska institutet och Kiruna kommun, är ett sådant exempel.
- Elevhälsa handlar om förebyggande hälsovård för barn och ungdomar i skolan, berättar författaren och barnläkaren Lars H Gustavsson.
- Hälsa innebär att man kan handskas med livet. I dag mår barnen fysiskt ganska bra, men psykiskt är det sämre. Och mår man inte bra i själen kan man inte koncentrera sig.
Varför skolbarnen mår psykiskt sämre, tror Lars H Gustavsson beror på flera olika saker. En osäker arbetsmarknad och ett allt mer komplicerat samhälle, är enligt honom några avgörande faktorer.
- Det är svårt att motivera eleverna - varför ska jag plugga när det ändå inte finns några jobb? Barn och ungdomar förväntas bestämma mycket själva men de får alldeles för lite vägledning från vuxna.

Relationer behövs
Under 1990-talet genomfördes omfattande nedskärningar inom hälsovården i skolan. Antalet skolsjuksköterskor och kuratorer minskade och Lars H Gustavsson menar att det fått konsekvenser.
- Det märks inte minst på sjukhusens barnpsykiatriska mottagningar, de hinner inte med längre. Det är inte längre självklart att eleverna har någon att prata med på skolan och får vända sig till andra.
Sedan den nya regeringen tillträdde har den ivrigt förespråkat hårdare tag och mer disciplin i skolan. Men det är inte en lösning som förespråkas av Lars H Gustavsson.
- Om man tror att arbetsro i skolan skapas enbart genom att beslagta mobiltelefoner, då har man hamnat snett. Arbetsro skapas genom en bra relation mellan elever och lärare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om