Bärgningen av Herculesplanet avbryts

Ett och ett halvt ton skrot från Herculesplanet har under veckans bärgningsinsats hittats. Den varma sommaren har gjort att fler delar smält fram.

Foto: Arméns jägarbataljon

Kiruna2014-08-15 21:00

Under fredagen avbröts arméns jägarbataljon insatsen på grund av dåligt väder.

– Vi har inte kunnat vara uppe på toppen på flera dagar,säger Carl-Johan Olofsson, insatschef och bergsguide på jägarbataljonen.

Vecka 35 kommer bärgningsarbetet att fortsätta, förhoppningen är då att hitta resterande delar. Cirka 34 ton har hittills bärgats från bergsmassivet sedan olycken för cirka 2,5 år sedan. Under veckans insats har bland annat en motor hittats.

– Det kan röra sig om ett max ett ton till som vi skulle kunna bärga senare i sommar men det kan lika gärna ha börjat snöa då, säger Carl-Johan Olofsson.

Att hitta alla delar kan bli svårt, mycket har pulveriserats och ligger i sprickor i glaciären. Delarna från planet flygs till Nikkaloukta med helikpter och lagras i containrar. Därefter ses de över av norska försvaret innan de destrueras. Mycket pekar på att jägarbataljonen kommer återvända för att bärga ytterligare delar.

– Smälter det fram fler haveridelar framöver får vi vara beredda på att åka upp igen, det kan röra sig om insatser över dagen, säger Carl-Johan Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om