PoGoLite-projektet bestod av en jätteballong, nästan lika stor som två Globen, och den transporterade ett teleskop längs Nordkalotten och vidare mot Nordamerika för att mäta kosmisk strålning på en höjd av 40 km. Dock slutade resan i förtid när ballongen med mätutrustning togs ner i Ryssland.
– Målet var att vi skulle komma tillbaka till Skandinavien någonstans, men det gick inte på grund av vindförhållanden så vi var tvungen att ta ner ballongen i Sibirien. Ballongen drev lite för mycket norrut och det fanns en risk att den skulle fastna över öppet hav, säger professor Mark Pearce, projektledare för PoGOLite.
Men resan hade kunnat sluta ännu tidigare för jätteballongen.
– Det är första gången som vi fått flyga över Ryssland, säger professor Mark Pearce.
Under tisdagen eller onsdagen ska ett team bestående av personal från Esrange och en rysk station nå den så kallade gondolen som bär mätutrustningen. Gondolen har samlat data kring neutronstjärnan Krabbpulsaren och dess strålning.
– Den väger ungefär lika mycket som vår sol men i storlek är den bara 15 km i diameter, den är otroligt tät. Så vi försöker undersöka den här extrema fysikaliska miljön och förstå varför den utger röntgenstrålning, säger professor Mark Pearce om orsaken till mätningarna.
Vad man ska ha mätningarna till i dagsläget är det dock svårt att utröna – även för en professor i astropartikelfysik vid KTH.
– I dag har vi ingen riktig idé var dessa resultat kan leda oss, men till exempel när elektricitet upptäcktes visste man inte heller vad de skulle vara bra för, säger professor Mark Pearce.