Det var i oktober 2018 som LKAB kom med beskedet att malmkroppen inte är lika djup som tidigare prospekteringar visat. Istället tros malmkroppen fortsätta mer norrut, mot Luossavaara.
Läs mer:LKAB:s ödesbesked
Sedan dess har LKAB intensifierat arbetet med att ta reda på hur malmkroppen egentligen ser ut. Bland annat genom att driva en helt ny undersökningsort på 1375 meters djup.
Läs mer:Här drivs nya orten i jakten på malm
– Det har gått riktigt bra, vi har kommit en bra bit nu så börjar vi sakta men säkert flytta in lite borrmaskiner och ska börja testa att följa malmen norrut, mot djupet, säger Pierre Heeroma, LKAB:s direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling.
– Det tar sin lilla tid att borra, vi har väldigt hårt berg här kring malmen. Hålen är någonstans mellan 700 och 1000 meter långa och några blir kanske ännu längre. Så det tar ungefär en månad att genomföra dem, så det går sakta men säkert framåt.
Borrningen har fått vänta tills den nya undersökningsorten kommit en bit på väg.
– Det är precis det som håller på att hända nu, att vi kan ta oss in i de här nya områdena, säger Pierre Heeroma.
Under tiden har LKAB borrat upp en del av mineraltillgångarna som finns under nuvarande huvudnivå 1365 vilket har gått helt enligt plan.
– Nu får vi resultat allt eftersom och i slutet av året, början på nästa år ska vi sammanställa detta och komma ut med en ny uppdatering av våra reserver och mineraltillgångar. Innan det är färdigt finns det inte någonting som jag kan berätta, det tar sin lilla tid att räkna igenom alltihop. Det kommer i början av nästa år.
Just nu pågår det magnetiska mätningar med drönare. Syftet är att mäta de magnetiska egenskaperna i berggrunden som finns ovanför Luossavaara i det så kallade Per Geijer området.
– Det gör vi med en drönare som kommer att flyga lite fram och tillbaka och det kommer att ge oss en mycket bättre upplösning på data så vi kommer att ha en mycket mer detaljerad karta på hur det ser ut. Det kommer att hjälpa oss planera nästa års insatser.
LKAB ska även borra mellan Luossavaara och Kirunavaara. Några av borrhålen kommer att finnas i centrum.
– Där väntar vi bara på att arbetsplanen ska bli godkänd och sedan sätter vi igång med det. Det blir ett komplement till det vi gör i orten på 1365 där vi borrar mot djupet, här kommer vi att borra de ytliga delarna för att förstå geologin mellan Kirunavaara och Luossavaaraområdet och för att försäkra oss om att vi inte har missat något. Man har aldrig borrat där förut historiskt, bland annat så har det funnits en sjö där som inte finns mer och det gjorde det svårare att göra undersökningar på den tiden.
Läs mer:Gruvjättens plan: Borra i centrum
Arbetet går enligt den tidplan som LKAB har.
– Det har tagit lite tid att få den nya orten på plats men det är nu det spännande arbetet börjar.
Är du nyfiken på vad som döljer sig under marken?– Ja, det är klart jag är. Det är alltid lite frustrerande när man måste vänta på att få infrastruktur på plats, det tar sin lilla tid att driva fram den här orten men nu börjar vi komma i ett läge då det är spännande att se vad som finns där ute.