En sorteringsmaskin matas med avfall bestående av det som kirunaborna slängt och de jord- och stenmassor som användes för att släcka den omfattande brand som bröt ut i juni 2017. När det brann som värst uppskattade man att det rörde sig en yta stor som en fotbollsplan. Efter att branden kommit under kontroll spred sig röken över Lombolo och även in mot centrala Kiruna. Att lägga jord och sten över elden var enda sättet att få bukt med lågorna.
– Vatten hade ingen effekt, säger Jörgen Wallmark, driftchef på avfallsanläggningen.
Under massorna har det sedan fortsatt att brinna och idag 6 augusti 2018 påbörjas arbetet med att sanera avfallet – då brinner det fortfarande. En brandvakt finns på plats dygnet runt och var fjärde timme gås en inspektionsrunda.
– Det finns en risk att det kommer att slå upp öppna lågor, eller åtminstone glödbränder. Men vi kommer att kunna hålla dem under kontroll, säger Jörgen Wallmark.
Han är tydlig med att det finns en risk för rökutveckling som kan dra in mot Kiruna under saneringsarbetet. Företaget Swerock vann upphandlingen om sanering och anbudet ligger på 11,4 miljoner kronor.
– Då har vi räknat på att det är 13 800 ton avfall som ska saneras, säger Andreas Pettersson, projektansvarig på Swerock.
Enligt planen kommer saneringen att vara slutförd redan vecka 37.
– När det börjar rulla på kommer 20 lastbilar att vara i omlopp för att köra ut avfallet. Det kommer, beroende på föroreningsgrad, att köras ut till olika avfallsanläggningar längs norrlandskusten, säger Andreas Pettersson.
Med föroreningsgrad avses exempelvis vilka metallspår som återfinns i jordmassorna.
En grävskopa matar sorteringsmaskinen som silar avfallet och skapar tre högar – en med sten, en med brännbart avfall och en med jordmassor. Just sorteringsmaskinen är flaskhalsen i hela operationen och därför har man inlett med en mjukstart där endast fem lastbilar kör avfall under den första tiden.
– Vi räknar med att vi sorterar ungefär 120 ton i timmen, men samtidigt kan vi bara köra fyradagarsveckor eftersom det är vad chaufförernas körtid räcker till, säger Andreas Pettersson.
Ambitionen med saneringsarbetet är att kunna återvinna så mycket som möjligt av massorna, det brännbara kommer att skickas (mest troligt till Boden) för förbränning, medan metall, jord och sten kommer att återvinnas.