Pia Svensgaard från Troms fylke i Norge har under de senaste två åren varit ordförande för Barents regionråd. Vid mötet i Kiruna på tisdagen överlämnade hon ordförandeklubban till Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson. Samtidigt skickade hon med en passning till landshövdingen.
- En sak jag inte är nöjd med under min ordförandetid är att vi inte lyckats få de ryska guvernörerna intresserade att delta i mötena. Den utmaningen skickar jag vidare till Norrbotten, sade Pia Svensgaard.
Ingen av de ryska guvernörerna fanns på plats i Kiruna, utan de ryska regionerna representerades av sina tjänstemän. Arkhangelsk var inte ens representerat på tjänstemannanivå.
Trist med frånvaro
Pia Svensgaard berättade för Kuriren att det inte är första gången som guvernörerna uteblir från regionrådets möten. Det är något som hon offentligt beklagar.
- Detta regionråd representerar folken som bor i regionen. Vi som är valda bör ju prioritera att mötas i detta råd, sade hon.
Landshövding Per-Ola Eriksson valde den diplomatiska stilen.
- Jag utgår ifrån att de har giltiga skäl och att de har andra åtaganden. Det är trist om de inte är med. Jag hoppas att de är med i fortsättningen. Jag ska bjuda hit guvernören från Murmansk, berättade Per-Ola Eriksson för Kuriren.
Ökat intresse inom EU
Pia Svensgaard konstaterade att det finns ett ökat europeiskt intresse för Barentsregionen. De rika råvarutillgångarna; malmer, mineraler, olja, gas och fiske samt de goda kontakterna med nordvästra Ryssland är förklaringen.
Steffen Weber, generalsekreterare i EU Arctic forum, presenterade ett idékoncept som man i politiska kretsar i Bryssel är intresserade av att utveckla i samarbete med Barentsrådet och regionrådet. Det handlar om att bilda en stiftelse som ska fungera som en förmedlare, inte att bygga ännu en institution ovanpå de redan existerande förklarade han.
Skepsis till överlappning
Viss skepsis märktes hos några företrädare, som inte var så intresserade av att få en överlappande organisation som denna tilltänkta skapelse.
Ytterligare ett tecken på det ökade intresset för Barentssamarbetet är att fler vill få insyn. Rogalands fylke i västligaste Norge, som har oljestaden Stavanger som administrativt centrum, ansöker om observatörsstatus i regionrådet. Hur det går med den saken återstår att se, inget avgörande beslut togs.