Av 1065 röster var Curt Persson den som fick flest röster när Kirunatidningen för 21:a året på raken utsåg Årets Kirunabo. Bland kommentarerna om honom som lämnats i samband med röstningen kan man läsa: "Han är en person som ser till att vi inte glömmer våra rötter och dom som byggde staden." "Han är en kunskapsbank med valvet vidöppe". "Curt är en av Sveriges främsta folkbildare".
– Det känns fantastiskt ärofyllt, jag är rörd, inte ett öga var torrt när Kjell ringde. Det som gör det extra roligt är det är folk som röstar, det är ingen jury som bestämmer utan det är folkets röster och det gör mig väldigt glad, säger Curt Persson efter att ha fått ta emot blommor och diplom.
Curt Persson har skrivit boken Hjalmar Lundbohm - ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat, som släpptes i oktober.
Han tror själv att boken och föreläsningarna som han har varit ute på kan ha fått folk att rösta.
– Det har väl att göra med mitt folkbildningsarbete tror jag. Att jag har berättat mycket och pratat mycket och träffat många människor i olika åldrar i olika sammanhang. Boken kan ju också påverka litegrann, säger han.
Curt Persson jobbar som forskare på Luleå tekniska universitet, LTU. Utöver det arbetar han med egna projekt på sidan om. Just nu pågår arbetet med en dokumentärfilm. Den handlar om när direktörerna och ledningen för LKAB och Aktiebolaget Gellivare Malmfälten, AGM, storfinansiärerna, färdades samma sträckning som järnvägen skulle byggas år 1896.
– Det har vi filmat i sommar och nu håller vi att klippa den och sätta den, säger Curt Persson.
Förutom honom själv så är professor Johan Sandström på LTU och Magnus Fredriksson i Kiruna med i projektet.
Enligt Curt Persson råder en renässans inom historieämnet, folk är mer intresserade av historia. Stadsflytten har ökat intressets för just Kirunas historia.
– Ja, det har det ju gjort. Jag brukar tänka på ungdomarna som växer upp idag i det här systemet och i den här samhällsförändringen, de har inte upplevt det gamla. För dem är det inte en så stor grej med det gamla som försvinner, men de är intresserade av det.
– Nästa generation som växer upp som aldrig har levt i det gamla Kiruna, aldrig sett de gamla husen eller hört de här olika uttrycken. De bygger en ny historia, en ny berättelse, som de förhåller sig till. Så historien är föränderlig hela tiden också, därför är den intressant.
De senaste åren har fler än 1000 deltagare varit med och röstat i årets Kirunabo.
– Det är väldigt roligt, det visar hur viktigt folk tycker att det är att faktiskt också berömma andra människor för goda insatser. Man kan lätt få uppfattningen att alla bara gnäller, men det finns faktiskt också de som vill berömma, det tycker jag är roligt, säger Kjell Törmä, chefredaktör på Kirunatidningen.
Övriga kandidater till Årets Kirunabo var Harriet Linghall, motorn i Vittangi SK, caféägaren Carola Enmark, innovatören Robert Ylitalo, Göta Öqvist, eldsjäl inom dans, och August Tapojärvi, fackordförande på Radiotjänst.