Anne Kotavuopio Jatko (L) är ordförande i socialnämnden. Enligt siffror som hon har tagit fram så har antalet orosanmälningar gällande barn ökat från 530 år 2018, till 672 i år.
– Jag har funderat på vad som har hänt. Och det sägs att det beror på att skolan har satsat på kuratorer. De är kunniga i de här frågorna och de anmäler oro när de ser det. Där ser vi att från det året som man har anställt fler kuratorer i skolan så har också anmälningarna om barn ökat. Det är intressant.
– När det gäller vuxna så sägs det att handlar mycket om våld i hemmet, eller våld i nära relation. Och missbruk. Och det kanske har med pandemin att göra, det har varit tuffa år.
De flesta anmälningarna gäller dock barn.
– Jag tror att det handlar om att våra kuratorer är på sin vakt och gör sitt jobb och är professionella. Och det tycker jag faktiskt låter väldigt bra, för att ju snabbare vi reagerar desto bättre är det.
Totalt har orosanmälningarna, både barn och vuxna inkluderat ökat från 710 till 932 i antal från 2018 till nu.
Vid misstanke om att barn far illa ska en orosanmälan göras. Det kan till exempel handla om det finns en misstanke om att barnet utsätts för fysiskt eller psykiskt våld eller blir vittne till våld i hemmet.
– När orosanmälningen kommer in så väljer man antingen att lägga ner den eller att göra en utredning. Enligt socialtjänstlagen så ska utredningen vara klar inom fyra månader.
Conny Persson är tillförordnad förvaltningschef för kultur- och utbildningsförvaltningen.
– Jag har inte sett några siffror på orosanmälningar, men om det ökar så är det förmodligen för att kuratorerna är mer aktiva. Vi har kuratorer ute på skolorna, de är mer lättillgängliga. Det finns kuratorer på skolor så det kan mycket väl vara så. En orosanmälningar är precis vad det låter som, det är anmälan om oro. Oftast stannar det vid det.
Skolan satsade på att stärka elevhälsan med nio personer 2019 efter kritik från Skolinspektionen. Då anställdes fem nya kuratorer mot tidigare 2,5.
– Det är bra, vi hade en väldigt anorektisk elevhälsa när skolinspektionen var här. Så det passade alldeles utmärkt att utöka på det här sättet, vilket vi också tagit beslut om att göra inför 2022. Då är det med samma dimensionering. Det har vi möjlighet att göra därför att vi får statsbidrag som inte är nischade, vi kan använda det till dom behov vi har.