Ny tv-serie med ambulanspersonal från Kiruna

I Uppdrag: Håll Sverige får tittarna bland annat följa Mikael Nilsson, ambulanssjukvårdare i Kiruna. Han har många gånger upplevt bristerna hos sjukvården i Sveriges nordligaste och största kommun men älskar samtidigt sitt jobb. "Det är en otrolig boost, som en drog", säger han.

Emil Sandberg, specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård på Ambulansen Kiruna, under ambulansfärd tillsammans med patienten Britt-Marie Kruukka som har en misstänkt hjärtinfarkt.

Emil Sandberg, specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård på Ambulansen Kiruna, under ambulansfärd tillsammans med patienten Britt-Marie Kruukka som har en misstänkt hjärtinfarkt.

Foto: ITV/SVT

Kiruna2022-05-05 13:26

I SVT-programmet, med premiär 5 maj, har 40 filmteam, från Skåne i söder till Kiruna i norr, följt den svenska sjukvården under ett dygn. Två av de som filmats är kollegorna Mikael Nilsson och Emil Sandberg som jobbar på ambulansen i Kiruna. De berättar att jobbresor kan bli tio timmar långa och att det kräver att de är vakna och uppfinningsrika.

– Det är verkligen utmanande och det krävs att du är trygg i din yrkesroll och vi måste vara ett väl inoljat team och kunna lita på varandra, för vi vet aldrig vad vi ställs inför, säger Mikael Nilsson som är specialistsjuksköterska inom intensivvård

– Jobbet är spännande eftersom du inte vet vad som kommer hända. Det är en viss frihet att arbeta utanför sjukhuset. Det är väldigt varierande och du måste vara förberedd på vad som helst. Vi måste hitta på lösningar, det är det roligaste, säger Emil Sandberg. 

Kollegan Mikael Nilsson har även jobbat på ambulansen i Luleå och Stockholm. Att jämföra mellan Kirunas och huvudstadens resurser går knappt att göra, berättar han:

– Det är som ett annat land. Där får du, inom någon minut, hjälp av flera ambulanser om så behövs. Här i Kiruna får du vara mentalt förberedd på att han en plan a, b och c och ändå kan du vara tvungen att skrota dem och göra en ny plan när du väl kommer till platsen, säger Mikael Nilsson.

Han får medhåll av sin kollega Emil Sandberg som är specialistsjuksköterska i ambulansvård vars tålamod har prövats många gånger genom åren. 

– Viktigaste egenskapen när du är ambulanssjuksköterska är nog att vara snäll och lösningsinriktad, då klarar du det mesta.

I Kiruna syns det då och då inlägg på sociala medier där folk klagar på ambulanssjukvården. I ett inlägg som publicerades för en dryg vecka sedan beskrevs ambulanssjukvården i Kiruna som en katastrof. Den klagande personens barnbarn fick ingen ambulans, då det helt enkelt inte fanns någon tillgänglig just då. Föräldrarna blev tvungna att själva skjutsa sitt barn till akuten. 

Just sådana situationer är något som Mikael Nilsson upplevt flera gånger de senaste åren:

– Vi lever på turen. Det har hänt för många gånger att Kiruna tätort stått tom mellan en och tre timmar då en ambulans varit på väg mot Karesuando och den andra mot Gällivare, säger Mikael Nilsson.

I Kiruna finns i dag två dygnsambulanser och en dagambulans är stationerad i Vittangi. Mikael Nilsson anser att en dygnsambulans i Vittangi skulle vara viktigt för hela Kiruna. 

– Då skulle fler liknande situationer kunna undvikas och då hade ambulansen även kunnat nå östra kommundelen snabbare, säger Mikael Nilsson och fortsätter:

– Jag brukar alltid hylla folk från östra sidan, de är vana att inte få vård och jag märker hur oerhört tacksamma de är att vi kommer.

Vad säger du nu när SVT uppmärksammar ert jobb?

– Jag tycker att det är alldeles magnifikt och på tiden. Det här jobbet är ett kall hos många. Att kunna hjälpa en människa uppväger den dåliga lönen. Det är som en drog och ger en annan tillfredsställelse. Det är så mycket endorfiner och adrenalin och det känns riktigt, riktigt bra när du räddar livet på någon. Att visa att du personligen kan göra skillnad är häftigt, säger Mikael Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!