Ambitiös plan för att få nya lärare till Kiruna

Ett personligt brev till alla landets lärarstudenter som tar examen i vår, en film som väcker intresse för orten och ny sida på webben. Det är tre viktiga bitar i den rekryteringskampanj för fler lärare som kommunen snart drar igång.

Äntligen färdigt. Nu är den ambitiösa planen för hur fler lärare ska rekryteras till Kiruna klar. Närmast drar en rekryteringskampanj, riktad mot de cirka 8000 lärarstudenter som tar examen i vår, igång. Skolpolitiker Roger Suup (S) är nöjd.

Äntligen färdigt. Nu är den ambitiösa planen för hur fler lärare ska rekryteras till Kiruna klar. Närmast drar en rekryteringskampanj, riktad mot de cirka 8000 lärarstudenter som tar examen i vår, igång. Skolpolitiker Roger Suup (S) är nöjd.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-19 18:30

– Vi måste vara lite duktigare än andra kommuner för att få de här nya lärarna till oss, säger Roger Suup, (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Det är nästan exakt ett år sedan nämnden beslöt att inte genomföra några stora förändringar i skolstrukturen. Tankarna om att samla lärare och elever till färre skolor, så att fler elever skulle undervisas av behöriga lärare, blev det inget av.

– Vad som krävdes var en kraftsamling och krafttag för att rekrytera fler lärare, berättar Roger Suup.

Skolpolitikerna beslöt att man skulle ta fram Sveriges vassaste rekryteringsplan för lärare. Även om en del detaljer återstår att mejsla ut är rekryteringsplanen nu i princip klar.

Läs mer: "Fokus på rekrytering av lärare i skolstrukturen"

Läs mer: "Skolpolitikern: Vi ska stötta alla initiativ"

Man har identifierat tio målgrupper att jobba mot, och erbjuda olika typer av morötter, i syfte att öka antalet behöriga lärare på orten. Den primära målgruppen är de cirka 8000 lärarstudenter som tar examen i vår. Snart inleds en rekryteringskampanj riktad till just dem.

De kommer att få ett personligt brev skickat till sig. Där kommer en hänvisning till en film och en webbsida att finnas. Filmen visar hur det kan vara att leva och arbeta som lärare i Kiruna - fjällen och möjligheterna till ett rikt friluftsliv är förstås med, liksom glada elever och lärare i klassrum.

Syftet med den är att väcka intresse och att få Kiruna att sticka ut. Lärarstudenterna uppmanas att inte ta "första bästa lärartjänst" utan istället välja den "bästa första lärartjänsten" - i Kiruna.

På webbsidan kommer man bland annat kunna anmäla intresse för att arbeta här. När man gjort det ska man få snabb, personlig och lösningsorienterad återkoppling. Förhoppningen är att rekrytera 10 till 20 nya lärare redan till hösten. Samtidigt väntas 70 till 80 lärare gå i pension inom ett par år. Det innebär att rekryteringssatsningen kommer att pågå länge.

Fyra områden bedöms vara särskilt viktiga att hålla fram och konkurrera med: Kommunen erbjuder höga ingångslöner, mentorskapsprogram för nya lärare, hjälp med bostad och en mångfald av pedagogiska miljöer - exempelvis både små och stora skolor - att arbeta i. Simon Lindh, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen, påpekar bland annat att medellönen för lärare i Kiruna står sig bra i jämförelse med andra kommuner i norra Sverige. Och från och med nu ska ingen lärarrekrytering spricka på bostadsfrågan. Man har "blockhyrt" ett antal entreprenörsbostäder i Kirunabostäders bestånd där lärare utifrån ska kunna bo initialt.

Vidare ska kommunen anstränga sig för att få lärare som närmar sig pensionen att jobba kvar - exempelvis genom att låta dem gå ner i arbetstid enligt önskemål. Lärare som lämnat yrket men bor kvar på orten ska man aktivt söka upp i syfte att åter locka dem tillbaka till klassrummet.

Anställda inom skolan som medverkar till att en lärare utifrån tar jobb i kommunen ska kunna få en utbildningspremie på 15 000 kronor. Även barnskötare som vill läsa vidare till förskollärare ska kunna få hjälp, ekonomiskt eller tidsmässigt, av kommunen under studietiden.

Vad återgärderna i rekryteringsplanen kommer att kosta är i det här läget oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!