Allvarlig fotskada efter arbetsplatsolycka

Den man som råkade ut för en olycka i Kirunagruvan i förra veckan har en allvarlig krosskada i foten och det är oklart när han kan återvänta till arbetet. "Det är förstås väldigt beklagligt", säger Fredrik Björkenwall, kommunikatör på LKAB.

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2017-01-31 14:05

Det var i onsdags kväll som olyckan i gruvan inträffade. Ett skutknackarspett hade lossnat och ramlat ner i en stenkross och fastnat där. Mannen, som skulle ta loss spettet, skar i det med en skärbrännare. Lågorna gjorde att spettet sprack och en del av det slog emot honom underifrån. Han fick skador i ansiktet, en axel och vristen.

– Det har visat sig att det handlar om en komplicerad krosskada i foten, berättar Fredrik Björkenwall.

Det är ovanligt att ett spett spricker på det här sättet?

– Det har aldrig hänt förut. Det var en otäck överraskning.

Fredrik Björkenwall berättar att LKAB:s olycksfallsutredning snart är färdig och säger att bolaget kan ändra riskanalysen och rutinerna för den här typen av rensningsarbete efter det som hänt. Att ett spett kan spricka på det här sätten finns med inte i den befintliga riskanalysen. Inom 30 dagar så åtgärder vara på plats.

Enligt Fredrik Björkenwall går det att ta loss spett som fastnat i en kross utan att använda en skärbrännare.

– Men i det här fallet satt det illa till, förklarar han.

Nu vet ni att ett spett kan spricka när man skär i det. Går det att skydda sig på ett bättre sätt om det visar sig att man måste skära med en brännare i ett spett som fastnat?

– Ja, det ska gå att åtgärda – ingen ska behöva skada sig på jobbet. Det finns en lösning och vi ska hitta den, säger Fredrik Björkenwall.

Mannen förlorade inte medvetandet i samband med olyckan. Han fick hjälp av två personer att ta sig upp ur krossen.

Hade han kunnat bränna sig?

– Det är ingenting jag har någon uppgift om. Rimligtvis slocknar lågan när man släpper taget om brännaren, säger Fredrik Björkenwall.

Mannen är kvar på Sunderby sjukhus i väntan på operation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om