Rikspolisstyrelsen är den myndighet som handlägger förfrågningarna och de skickar ut cirka 10.000 utdrag - varje dag.
Alla svenska medborgare har rätt att begära ett utdrag ur belastningsregistret. Kort och gott handlar det om en lista över de brott du blivit lagförd för.
Det finns flera typer av utdrag men det vanligaste är ett så kallat enskilt utdrag och de innehåller allt från att du glömt bilbältet till grövre brott som exempelvis våldsbrott.
Lagstadgat
Anställda inom skola och barnomsorg måste enligt lag lämna ett utdrag från registret innan de anställs.
Där finns dock inte mindre brott med utan det handlar om grövre brott, sexbrott och brott mot barn.
- När det gäller skolutdrag så är det grova brott, som grov misshandel och sexualbrott finns med i de utdragen, säger Sven-Olov Hansson, enhetschef på Rikspolisstyrelsen.
Stor ökning
Antalet personer som begär ett utdrag har ökat kraftigt de senaste åren. År 2003 var det 133.100 stycken och 2011 förutspås det bli närmare 460.000 utdrag totalt sett. Det är de enskilda utdragen som ökar mest.
- Tittar man på ökningen så har den legat omkring 20-30 procent och vi kan egentligen bara spekulera, för vi vet inte varför alla människor söker utdrag, säger Sven-Olov Hansson och fortsätter:
Alla branscher
- Vissa människor ringer in och ställer lite frågor kring utdrag och då kan det hända att de talar om att de sökt jobb hos en arbetsgivare som bad dem ta ett utdrag.
Några specifika branscher går inte att ringa in. Enligt Sven-Olov Hansson är Posten och Taxi Stockholm några exempel men det är svårt att nämna en specifik bransch.
Nyligen var Patrik Sjöbergs bok på tapeten vilket ledde till en diskussion ifall ungdomsledare ska kunna avkrävas utdrag ur belastningsregistret.
Ökat arbete
Ökningen påverkar också enheten i Kiruna som handhar alla förfrågningar. Trots att det mesta är automatiserat innebär varje utdrag en arbetsinsats.
- Vi känner av en ökad belastning men parallellt med en ökning av utdrag så jobbar vi också med effektiviseringar, säger Sven-Olov Hansson.