Baserat på jaktlagens observationer under första jaktveckan bedömer Jägareförbundet att älgarna är drygt hälften så många som 2010. Dessutom är korna generellt små och får färre kalvar.
Jaktvårdskonsulenten Björn Sundgren tror det är klokt att anpassa avskjutningen resten av jakten.
– Vi måste fokusera mycket mer på kvaliteten och kanske bromsa avskjutningen där det är dåligt, säger han.
De äldre korna är viktigast för återväxten och med högre medelålder i stammen föds kalvarna tidigare på våren och blir fler och starkare. Dit når man genom att spara stora tjurar och kor och fälla mindre individer och kalv, enligt Björn Sundgren.
Bara jägarna själva kan vända trenden.
– Man kan komma med en mängd orsaker till att stammen sjunker och kvaliteten blir sämre. Oftast riktas blickarna mot grannjaktlag, skogsbolag eller björnarna, säger Björn Sundgren.
För ett år sedan larmade Yvonne Ramstad, 67, om tomma skogar kring Jockfall och Kainulasjärvi där hon jagar. Hundarna söker utan att hitta spår och det ser snarast ut att ha blivit lite sämre.
– För varje år ser vi att det blir mindre och mindre, men det är väl den höga tilldelningen och långa jakttiden som spökar, säger hon.
Runt en tiondel av Sveaskogs skog i länet bedöms vara betesskadad, enligt skogsbolagets jakt- och klövviltsansvarige i norra Norrbotten.
– Vi ser att älgstammen minskar men att skadorna inte är i nivå än i flera områden. Vi fortsätter enligt planerna och får se hur det ser ut efter årets jakt, säger Marcus Jatko.
Skadorna tycks ha minskat på sina håll, men än är det för tidigt att säga om avskjutningsmålen kan minskas i områden där betesskadorna har gått ner.
– Vi hoppas att vi är på rätt väg, säger Marcus Jatko.
Älgjakten ovan odlingsgränsen tog slut i söndags och en jaktledare i Kiruna kommun berättar anonymt att många jaktlag i området där han jagar ska ha haft dåligt med älg.
– Det har funnits älg lokalt men det är småtjurar och kor, inte mycket kalv. De andra lagen har nästan inte haft någonting här, säger jaktledaren.
Den varma hösten kan ha gjort så att vandringsälgarna inte kommit ner från fjällen än och han tror också att dubbelregistreringen, alltså att markägare och renskötare kan jaga på samma mark, ökar jakttrycket i vissa områden.
Vi har fått liknande rapporter från fler håll i länet, bland annat om jaktlag som gett upp efter många dagar utan älg i markerna.