Efter avslöjandet tidigare under veckan att regionen drar in akutvårdsplatser vid Kiruna sjukhus har det mullrat kraftigt både från gruvfacket och kommunledning. Därför har divisionsledningen för närsjukvården inom Region norrbotten kallat till sig parterna för att som man skriver i ett pressmeddelande: "Då man från gruvfacket och kommunledningen uttryckt sin oro kommer divisionsledningen att bjuda in representanter för att berätta vad man gör för att Kiruna sjukhus även i fortsättningen ska kunna erbjuda ett fullgott akut omhändertagande."
Gruvtolvans ordförande, Ove Stålnacke, säger till Norrbottens media, att han förvisso är positivt inställd till kallelsen, som nådde honom under torsdagen, men att Region Norrbotten får se till att komma med konkreta förslag.
– Jag hoppas att de presenterar något konkret under mötet. Är det bara samma visor, att vi ska tycka synd om dem, så är det bortkastat. Det är ingen vinst med ett sådant möte. Det här handlar om hela samhället Kiruna och har pågått i så många år. Nu är det dags att Regionsledningen gör något åt situationen, säger Stålnacke.
Han efterlyser åtgärder. En ändrad strategi för planerna och prioriteringar av Kiruna sjukhus.
– I somras, när man hade en liknande kris, så löste sjukvårdspersonalen det själva. Det är det jag blir så upprörd över. De ansvariga har betalt för att se till att sådant här ska fungera. Det är inte personalen som ska tvingas jobba mer. Man undrar om det finns tillräcklig kompetens hos divisionsledningen, säger Stålnacke.
På måndag förmiddag är det tänkt att företrädare för Region Norrbotten, gruvfacket och kommunledningen i Kiruna, ska samlas.
Mats Taaveniku, (S), är kommunalrådskandidat och ingår i kommunledningen. Han hoppas kunna vara med på mötet och anser att det är positivt att parterna möts, men ifrågasätter det faktum att ingenting förändrats sedan senaste larmet gick på försommaren.
– Det är bra att vi får till stånd en samverkan men det måste finnas ett längre perspektiv. Vi är tagna på sängen igen. Och nu hoppas vi på en bättre dialog, säger Mats Taaveniku.