Livstidsdomen från Gällivare tingsrätt mot Jawad Ahmadi, 47, fastställdes av Hovrätten för övre Norrland den 3 mars.
De två sönerna, 15 och 17 år gamla, däremot fick sina straff sänkta till tre år och sex månaders sluten ungdomsvård respektive två år och sex månader.
Utslag som är alldeles för milda anser kammaråklagare Lindha Strömberg, som har lett mordutredningen tillsammans med kollegan Fredrik Hannu.
Hon vill därför att målet prövas av Högsta domstolen. En överklagan bereds just nu av experter vid åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum.
Strömberg är också mycket kritisk till en skrivning i domen från hovrätten.
Under rubriken "Påföljd" konstaterar domstolen att den långa häktningtiden måste ses i mildrande riktning för 15-åringen när det gäller det så kallade straffmätningsvärdet.
Hovrätten pekar också i domen på en helt annan omständighet. "Han har dessutom under denna tid även varit föremål för ytterligare pålagor på grund av smittskyddsrestriktioner".
En skrivning som Lindha Strömberg inte har någon som helst förståelse för.
– Rent principiellt kan jag tycka att det är ett konstigt resonemang, alla är ju drabbade av pandemin. Det är ju bara att se på gamlingarna på äldreboenden som inte får träffa någon. Jag förstår egentligen inte varför häktade ska få någon slags rabattering. Alla är ju drabbade av det här, säger hon.
Lindha Strömberg tycker att en prövning av målet i Högsta domstolen vore av vikt. Det finns ett prejudikatintresse när det gäller ungdomsrabatter generellt, anser åklagaren.
Hon har ingen förståelse för att livstid alltid ska räknas på 18 år när det gäller ungdomar, i det här fallet 15-åringen.
– Om någon skulle mörda alla i bussen, eller om det var ett terrorbrott. Ska man ändå räkna det på 18 år? Det innebär att en 15-åring aldrig kan få mer än två och ett halvt år i sluten ungdomsvård. Det kan jag tycka är lite stötande, säger hon.
När det gäller 15-åringens tid på häktet, konstaterar Lindha Strömberg avslutningsvis syrligt:
– Det är klart att det är jobbigt att inte få träffa sin mamma och så där. Men det är många som drabbas av pandemin. Ingen får göra någonting i dag. Gamlingarna får inte träffas sina barn eller barnbarn. Jag tycker att hovrätten här tar det lite för långt med rabatter till häktade, hit och dit.
Vi har utan framgång sökt hovrättspresidenten Erik Sundström för en kommentar.