Badhuset med svarta rubriker blir norra Europas finaste

Kiruna nya badhus är känt som ett penningmonster. Hittills har budgeten drivits upp till 870 miljoner. Mer kostar det innan det står badklart. "Men det blir norra Europas finaste badhus", säger Mats Isaksson, nytillträdd simhallschef.

Badhuset väntas bli klart nästa höst. Efter brytningen med konsultföretaget i mars har Kiruna kommun kört projektledning i egen regi. Kommundirektören, Johan Bergstad, tillsammans med drift- och anläggningsansvarig Henrik Larsson samt simhallschefen Mats Isaksson.

Badhuset väntas bli klart nästa höst. Efter brytningen med konsultföretaget i mars har Kiruna kommun kört projektledning i egen regi. Kommundirektören, Johan Bergstad, tillsammans med drift- och anläggningsansvarig Henrik Larsson samt simhallschefen Mats Isaksson.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-09-19 06:06

Än är det svårt att se en helhet men något extravagant håller på att ta form innanför väggarna på Kirunas nya badhus. Det pågår arbete överallt i det 10 400 kvadratmeter stora huset. Ett gytter av prylar, material i högar, golv som läggs. 

På någon vägg finns redan pappersautomat och stolar för funktionsnedsatta uppsatta. De olika bassängerna kläs med mosaik och kakel och en del är klara. Den största bassängen, 25-metersbassängen, har fått sina bannummer uppsatta. 

– Det går bra det här. Vi kommer att få norra Europas finaste badhus, säger simhallschefen, Mats Isaksson. 

Det var under dramatiska former som tidigare konsultfirman, We group, lämnade projektet. Firman fick sparken från projektet och kontraktsuppbrottet är nu en sak för rätten att ta ställning till. Kiruna kommun är stämda av konsultfirman och kommunen har lagt in en motstämning. Den biten kommer att ta tid på sig för att redas ut. Under tiden byggs badhuset vidare. 

Behövs det mer pengar än de 870 miljoner som badhuset hittills har kostat?

– Det finns ett beslut att man ska ta det på löpande räkning. Då kan man inte prata om en kostnadsfördyring. Man hade en idé om vad det skulle kosta som visade sig vara grovt felaktig. Om man sagt att vi anslår en miljard till badhuset så hade ingen reagerat idag. Vi har en löpande räkning och fördyringar. Det här badhuset har blivit alldeles för dyrt, säger Johan Bergstad. 

Är det inte bättre att försöka fastställa en slutsumma, trots den löpande räkningen, istället för att pytsa ut pengar till projektet?

– Vi har haft svårt att greppa kostnadsutvecklingen. Det är svårt att separera vad är kostnadsutveckling, vad är underskattad kostnad och vad är tillkommande kostnader. Man gjorde ett antal fundamentala misstag från början. Man pålade marken för 130 miljoner kronor och bestämde sig att vända byggnaden 180 grader efter projekteringen. 

Men för att få det klart så kommer det att krävas fler tilläggsbudgeteringar?

– Ja, det kommer att bli så. De 870 miljonerna kommer inte att räcka. Det vet vi, men jag kan i dagsläget inte säga hur mycket som måste tilläggsbudgeteras. Vi borde med ganska stor säkerhet veta vad det kostar kring årsskiftet. 

Badgästerna får dock vänta lite till på att ta sig ett dopp. Hösten 2024 tror Johan Bergstad att badhuset kan stå klart. 

– Vi måste få till parkeringar och utemiljöer. Vår personal får en chans att lära sig så att allt fungerar. Det kommer säkert att bli en långsam start innan vi är uppe i full produktion, säger Johan Bergstad. 

Det är ett modernt badhus med traditionella omklädningsrum men även två flexomklädningsrum, könsneutrala. Drunkningslarm installeras som styrs av artificiell intelligens, vattenvärmningen är separerad och kan regleras. Mycket och avancerad teknik med andra ord. Henrik Larsson är drifts- och anläggningsansvarig för badhuset.

– Det här är ett jobb som jag påbörjar med skräckblandad förtjusning. Jag vet vad vi har idag och det är byggt i slutet på 1950-talet, tillbyggt och gammalt. Här får vi toppmodernt och nytt med mycket teknik. Jag ser fram emot att börja här. Det handlar om vattenprover, pumpar, ljud och ljus. All teknik, brandlarm, låssystem, vattenrening. Vi går återigen till att tillverka eget klor.. Huset är otroligt tekniskt avancerat och det är mycket att lära sig, säger Henrik Larsson.  

Badgästerna ska slussas mellan utrymmena. 

– Vi kommer att kunna avgränsa områden i badhuset så du kommer till de delar som du betalt för. Det är tekniska lösningar med armband som ska gälla, säger Henrik Larsson.

– Det är det tekniskt mest avancerade hus vi har i Kiruna. Den dokumentationsmodell som vi väljer för badhuset kommer att utgöra norm för hur vi dokumenterar alla andra byggnader i Kiruna, säger Johan Bergstad. 

I relaxavdelningens bastuutbud finns hamam, ångbastu, vanlig bastu men också en aufgussbastu, som är en tysk bastuform där ritualer ingår. I en aufguss finns en bastuvärd som reglerar temperaturer utifrån valt program och eteriska oljor. Simhallschefen tror att den kan komma att bli en tilldragelse.

– Det är en häftig upplevelse. Jag har själv badat i aufguss. Det finns stor plats härinne och det kommer säkert att tilltala Kirunaborna eller större sällskap, säger Mats Isaksson. 

Kiruna nya badhus

Bastur: 
Nio vanliga bastur samt ångbastu. Bastur för alla. Kvinnor, män och könsneutrala bastur. 
Aufgussbastu. En bastuvärd sköter ångandet och eteriska oljor som ingår. 

Omklädning:
Traditionella rum samt två flexomklädningsrum, könsneutrala.

Bassänger:
Sex bassänger.
Trampoliner på 1 m, 3 m och 5 meters  höjd.
25-metersbassäng där man ägnar sig åt motion-, träning- och tävlingssim.
Två multibad med höj- och sänkbar botten.
Värmepool och avkylningspool.
Start- och landningspooler vid rutschbanan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!